Négy magyar film a sanghaji filmfesztiválon

Szombaton kezdődik Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvénye, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. Az A-kategóriás seregszemlére négy magyar mozifilm kapott meghívást és Enyedi Ildikó az Arany Serleg fődíjról döntő zsűri tagja lesz.

Az idén 21. alkalommal megrendezendő nagyszabású filmünnep 10 nap alatt mintegy 500 filmet vonultat fel a megapolisz 45 mozijában. A fesztivál programját a világ minden tájáról érkezett 3500 nevezésből válogatták a szervezők.

Először a sanghaji fesztiválon láthatja a külföldi közönség Sándor Pál bohém komédiásokról szóló Vándorszínészek című filmjét. A 19. században játszódó, és igazi sztárszereposztással, Martinovics Dorina, Mohai Tamás, ifj. Vidnyánszky Attila, Nagy-Kálózy Esztert, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza és Rudolf Péter szereplésével készült road movie egy maroknyi csepűrágó megható és szórakoztató története.

Gárdos Éva rendező személyesen mutatja be a sanghaji közönségnek a pazar kiállítású magyar krimit, a Budapest noir-t. Kondor Vilmos kiemelkedő sikerű regényének filmfeldolgozása Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka főszereplésével készült.

Vranik Roland Az állampolgár című, számos rangos fesztiváldíjjal méltatott filmjét is meghívta Ázsia prominens fesztiválja. A megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Mundruczó Kornél legutóbbi filmje, a tavalyi cannes-i fesztivál versenyprogramjában bemutatott Jupiter holdja szintén műsoron lesz Sanghajban. A fesztiválokon és moziforgalmazásban egyaránt világszerte vetített film egy különös barátság történetén keresztül szól a hitről, a megváltódásról és a csoda lehetőségéről.