Varsóban és Chicagóban debütál az X – A rendszerből törölve

Októberben két nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje, a Filmalap támogatásával készült X – A rendszerből törölve. 

Ujj Mészáros Károly különleges látványvilágú, erős hangulatú, fordulatokban gazdag, szövevényes thrillerének világpremiere az október 12. és 21. között zajló A-kategóriás Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol versenybe válogatták a filmet. 

A rangos eseményről utoljára 2012-ben vitt haza díjat magyar alkotás, akkor Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című munkájának ítélték az Elsőfilmes verseny fődíját. 2008-ban Gigor Attila A nyomozó című filmje nyerte a FIPRESCI-díjat, 2004-ben pedig Antal Nimród Kontrollja kapott Közönségdíjat, hívja fel a figyelmet a film kommunikációs munkatársának közleménye.

A 2018. október 10. és 21-e között tartó 54. Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon a World Cinema szekcióban mutatkozik be az amerikai közönség előtt az X – A rendszerből törölve. A film november 1-jén Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs, Molnár Áron és Kulka János főszereplésével kerül a hazai mozikba.

„A Liza, a rókatündér 55 fesztiválon, 36 díjat nyert, de egyik sem volt A-kategóriás. Ezért különösen örülök annak, hogy Varsóba versenybe hívták az X-et. A Lizát nagyon szerette az amerikai közönség, és a kontinensen sok fesztiválra meghívták, remélem, az X-re is jól reagálnak majd. Remélem, ezek a meghívások a magyar nézőket megerősítik abban, hogy olyan moziélményt fog nyújtani az X, amit az előzetes alapján elvárnak, és amilyet magyar filmtől talán még nem kaptak” – nyilatkozta a rendező.