A Soul Exodus és az 1945 is díjat kapott Varsóban

Kettős magyar sikerrel zárult Varsóban a 14. Zsidó Motívumok Nemzetközi Filmfesztivál vasárnap este. A szakmai zsűri különdíjjal tüntette ki Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmjét, és Török Ferenc 1945 című játékfilmje nyerte a közönségdíjat.

Az idén 15 országból érkezett alkotásokat felvonultató varsói fesztivál a lengyel főváros kiemelkedő kulturális eseménye, a rendre teltházas vetítéseknek a népszerű Muranów mozi ad otthont. Bereczki Csaba klezmerzenészek főszereplésével készült egészestés dokumentumfilmjét számos fesztivál tűzte már műsorra Kaliforniától Kolozsvárig, és 2017-ben megnyerte a legjobb dokumentumfilmet illető Magyar Filmdíjat. A Soul Exodus középpontjában a The Brothers Nazaroff alkalmi formáció tagjai állnak, az amerikai születésű zenészek a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. Az öt muzsikus egyfajta fordított exodusként kel útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása a görög tragédiákat idéző, néhány óra leforgása alatt játszódó dráma. A helyszín egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. A főszerepekben Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter. Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a fesztiválokon, több mint húsz nemzetközi díjat nyert, és számos országban már bemutatták a mozik.

Forrás: Filmalap