Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy ösztönözze a magyar filmművészet és filmipar hosszú távú fejlődését, érvényesítse a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdekeit, biztosítsa az alkotók megfelelő munkakörülményeit, elősegítse a társadalmi és művészeti megbecsülésüket.

Novák Emil HSC

Rólunk

Az európai filmakadémiák sorában tizennyolcadikként 2014 júliusában megalakult a Magyar Filmakadémia.

A Magyar Filmakadémia Egyesület célja a magyar filmművészet és filmipar hosszútávú fejlődésének ösztönzése, a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdek érvényesítése, az alkotók munkakörülményeinek javítása, társadalmi és művészi megbecsülésük elősegítése.

Nemzetközi példákat követve, a hazai filmszakma és filmipar igényeinek szem előtt tartásával, egyesületi formában jött létre, amelynek alapítói körébe ezúton meghívunk minden olyan filmes szakembert, aki 2 játékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, kisjátékfilm vagy animációs film elkészítésében közreműködött mint producer, rendező, operatőr, vágó, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, látvány-, jelmez-, vagy díszlettervező, hangmérnök, hangmester, smink és maszkmester, és filmalkotásait filmszínházban, illetve televízióban már bemutatták.

A Magyar Filmakadémia feladata a Magyar Filmdíjak évenkénti átadása. A díjakról az akadémia teljes tagsága titkos szavazással dönt.

Magyar Filmhét

A II. Magyar Filmhét időpontja: 2016. március 1-6.

Az I. Magyar Filmehetet a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa 2014. október 13. és 19. között, a Cinema City MOM Park mozijában megrendezte a Magyar Filmhetet.

A Magyar Filmhéten a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhették a 2012-2014 között bemutatott, vagy bemutatásra kerülő filmalkotásokat. Az egy hétig tartó eseményen nagyjátékfilmek, tévéfilmek, dokumentumfilmek, kisjátékfilmek, animációk és ismeretterjesztő filmek egyaránt vetítésre kerültek.

Részletes információ a bemutatott filmalkotásokról a Magyar Filmhét oldalán.