Születsénapján köszöntjük Mécs Károlyt!

83 éves Mécs Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntettet, Kossuth- és Jászai Mari díjas magyar színész, rendező, érdemes és kíváló művész. 

Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában kezdte tanulmányait. 1957-ben lett a Színművészeti Főiskola hallgatója, s már másodéves korában színpadra lépett a Nemzeti Színházban, 1960-tól pedig az akkor alakult Petőfi Színházban. 1961-ben,a főiskola elvégzése után Szegedre szerződött, majd 1963-tól a Kazimir Károly vezette budapesti Thália Színház társulatának lett a tagja. A Thália megszűnte után játszott az Arizona Színházban és a Művész Színházban, 1996-tól a Thália Társaság tagja. A Budaörsi Játékszín társulatához napjainkban is szoros kapcsolat fűzi, itt megvalósíthatta régi álmát: több darabot nem csak színészként, hanem rendezőként is jegyzett. Meghívott szereplőként fellépett a Karinthy Színpadon, a Nemzeti Színházban és a Magyar Állami Operaházban is.


Pályája során eljátszhatta klasszikus és modern darabok, tragédiák és színművek egész sorának hős- és szerelmes szerepeit. Alakításait könnyed, természetes szerepformálás jellemzi. Kellemes orgánuma van, szépen beszéli a magyar nyelvet, így szinkronszerepekre is gyakran hívták pályafutása során. Azon kevés színész közé tartozik, akinek a hangját a színház minden pontjáról hallani és érteni. Nemcsak magyar nyelven, hanem németül és franciául is játszott, a színészmesterséget egy évadon át gyakorolta Bécsben.


A jóvágású színészt igen hamar felfedezte a film is, pályájának elején a snájdig katona- és huszártiszt szerepeket osztották rá. Még főiskolás korában megkapta Noszty Feri szerepét A Noszty fiú esete Tóth Marival című filmben, ő volt A kőszívű ember fiainak Baradlay Richárdja és évekkel később egyik főszereplője a 80 huszárnak. Az említetteken kívül más sikeres filmekben is játszott: Két emelet boldogság, Esős vasárnap, Felfelé a lejtőn, Napfény a jégen, 141 perc a befejezetlen mondatból.


Főbb színpadi szerepei: Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Richárd (Shakespeare: III. Richárd), Lemminkejnen (Kalevala), Görgey (Illyés: Fáklyaláng), Kurt Gerstein (Hochhuth: A helytartó), Alba gróf (Hugo: A királyasszony lovagja), Odoaker (Dürrenmatt: A nagy Romulus).


Művészi munkáját 1970-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1977-ben lett érdemes művész, 2002-ben pedig kiváló művész. 1995-ben Kazinczy-díjjal, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével jutalmazták, 2013-ban lett Kossuth-díjas, s ugyanebben az évben Budapest díszpolgára. 2015-ben Cornelius életműdíjat kapott. 2016-ban a Nemzet Művészei közé választották a 2015-ben elhunyt Sinkó László helyére.


Főbb szerepei: Joó Laci (Darvas J.: Kormos ég); Rómeó (Sh.: Rómeó és Júlia); Ifj. Nagy (Bródy S.: A tanítónő). Dudgeon Richárd (Shaw: Az ördög cimborája); Marchbanks (Shaw: Candida); Britannicus (Racine). Görgey (Illyés Gy.: Fáklyaláng); Don Juan (Ö. von Horváth: Don Juan utolsó kalandja); Robert (Salacrou: Túltisztességes hölgy).