Meghalt Tompos Kátya színész, énekes

Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész, énekes - tudatta a család és Tompos Kátya menedzsmentje az MTI-vel pénteken.

Ők a Magyar Mozgókép Díjak idei jelöltjei

Immár publikus, hogy a Magyar Mozgókép Díj előzsűrije kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli 2024-ben a Magyar Mozgókép Díjakra - olvasható a Nemzeti Filmintézet oldalán.

Meghalt András Ferenc filmrendező

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2024. június 14-én este Balatonfüreden, a Balatonfüred Kongresszusi Központban kerül majd sor. 

Közönségdíj az ÁTJÁRÓHÁZ-ért a Fantasporto-n

Portugália legrégebb óta megrendezett, népszerű seregszemléje, a szombat este véget ért 44. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztivál külön programot szentelt a hazai alkotóknak és műsorra tűzte a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit az elmúlt héten Portóban. Madarász Isti ÁTJÁRÓHÁZ című fantasy-romkomja elnyerte a fesztivál közönségdíját, míg a Nemzeti Filmintézet filmpromóciós tevékenységét különdíjjal méltatták a szombat esti zárógálán.

Láthatatlan kötelek televíziós premier

Február 27-én, kedden 22.30-kor a Duna World-ön lesz először látható legújabb, Varga Ágota 19 évet átívelő egész estés dokumentumfilmje, a LÁTHATATLAN KÖTELEK, ami audionarrációval is "nézhető".

Február 28-ig lehet nevezni a 2024-es Magyar Mozgókép Díjra!

2024. június 12. és 15. között a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program rendezi meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Magyar Mozgókép Fesztivált, melynek részeként kerül sor a Magyar Mozgókép Díjak átadására. A fesztivál igazgatója Csáky Attila producer.

Elhunyt Szurdi Miklós rendező

Hetvenhárom éves korában elhunyt Szurdi Miklós színész, rendező, színházigazgató, forgatókönyvíró - tudatta Pásztor László, Erdőkertes polgármestere hétfőn Facebook-oldalán.

Zugló díszpolgára lett Sommer Katalin és Gerő Péter

Zugló megalapításának 88. évfordulója alkalmából a Columbus utcai megújult Szent István Zeneházban rendezett díjátadó gálát az önkormányzat. Az eseményen díszpolgári címeket, emlékérmeket, elismerő okleveleket adtak át a városrészért huzamosabb ideje dolgozó, tevékenységükkel a kerületnek dicsőséget szerző személyeknek.

Fénytörés Kabay 75

Kabay Barna Balázs Béla díjjal, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, német állami díjjal kitüntetett, Oscar díjra jelölt filmíró, rendező, producer, Érdemes Művész, az MMA tagjának 75. születésnapja alkalmából a Nemzeti Kulturális Alap, az MTVA és a Pannónia Entertainment retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg életműve előtt október 5-11 között Cinema MOM moziban.

Vármegyei Prima Díjat kapott Varga Ágota

Az idén is a Jászai Mari Színház adott otthont a Vármegyei Prima Gálának, amelyen a gazdasági, kulturális, köz- és sportélet kiválóságait is díjazta a Munkáltatók Országos Szövetségének Komárom-Esztergom Megyei Szervezete.

Elhunyt Medvigy Gábor operatőr

Hatvanhatéves korában elhunyt Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, fotóművész, érdemes művész, akit a magyar filmkritikusok négyszer is az év operatőrének választottak.

A 75 éves Kabay Barna előtt tiszteleg a közmédia

Kabay Barna Oscar-díjra jelölt, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, augusztus 15-én ünnepli 75. születésnapját. Munkássága előtt tisztelegve az érdemes művész legfontosabb alkotásait mutatják be az M5 kulturális csatornán és a Dunán augusztus 14-e és 18-a között.

Elhunyt Balázsovits Lajos, a nemzet színésze

Hetvenhat éves korában elhunyt Balázsovits Lajos, a nemzet színésze, színházi rendező, színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja - tudatta a Nemzeti Színház szerdán az MTI-vel.

Udvaros Dorottyát választották a Nemzet Színészének

Udvaros Dorottya kapta a Nemzet Színésze elismerést azzal, hogy a cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a 2023. május 8-án elhunyt Máthé Erzsi helyébe. A most eltávozott színészlegenda helyére a grémium június 26-án választotta meg az új tagot, akit a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila értesített a döntésről.

Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat

Szombat este a veszprémi Petőfi Színházban ünnepélyes keretek között összesen 24 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat. Idén öt fős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal.

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2023. június 9-én este Balatonfüreden a Kisfaludy galériában kerül majd sor. A június 7-10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő legnagyobb hazai filmes mustrán az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan klasszikusokat láthat majd a közönség, mint a Meteo, az Eltávozott nap vagy a Macskafogó.

Megvannak a Magyar Mozgókép Díjak jelöltjei

Immár publikus, hogy a Magyar Mozgókép Díj előzsűri bizottsága kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli 2023-ben a Magyar Mozgókép Díjakra. Az almafa virága, a Blokád, a Hat hét, a Larry és a Magasságok és mélységek versenyeznek a legjobb nagyjátékfilm kategóriában.

Jövő héten mutatják be Zsigmond Dezső új filmjét

Kondás Károly penészleki gazdálkodó az utolsó igástehenes az országban. A hétrét görnyedt Károly bácsi és felesége, Marika belefáradtak az állatok körüli monoton munkába, önmaguk mindennapos igáztatásába. Ki folytatja ezt az ősi mesterséget? Látnak-e még gyerekeink, unokáink az úton ballagó tehenes szekeret?

Állami kitüntetésekkel ismerték el több Akadémia tag munkásságát

Március 15-e alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök kitüntetéseket adományozott az ünnep előestéjén. Összesen 49-en vehettek át Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetés fokozatait. A Magyar Filmakadémia tagjai közül Vitézy László és Oberfrank Pál Kossuth-, Balázs István Balázs pedig Sára Sándor-díjat kapott.

Jövő héten bemutatják Kisfaludy András új kötetét

A Dokufilm Kft. és a Magyar Napló Kiadó szervezésében mutatják be Kisfaludy András Elszálltunk egy hajóval a szélben - Kisfalka visszaemlékezései (1965-1971) című kötetének második, bővített kiadását, amit koncerttel kötnek egybe.

Nevezzen a 2023-as magyar mozgókép díjra!

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatába illeszkedően 2023. június 7. és 10. között rendezik meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Magyar Mozgókép Fesztivált, melynek részeként kerül sor a Magyar Mozgókép Díjak átadására. A díjra való nevezésről, a feltételekről, a döntés folyamatáról lentebb, a nevezési kiírásban tájékozódhatnak.

2022 a rekordok éve volt a hazai filmiparban

A Magyarországon készített filmprodukciók regisztrált költése meghaladta a 250 milliárd forintot, ami mintegy 20%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Olyan világsztárok forgattak nálunk, mint Emma Stone, Mel Gibson, Hugh Laurie, Zendaya, Kate Winslet és Alexander Skarsgard. Már a második félidőben van a Nemzeti Filmintézet fóti stúdiókomplexumának átfogó fejlesztése, biztosítva a hazai filmipar versenyképességét. Évzáró videót tett közzé a Nemzeti Filmintézet.

Elek Judit 18 filmjét vetítik Rotterdamban

A gazdag életművéből eddig összeállított legnagyobb retrospektív programmal tisztelegnek Elek Judit filmrendező előtt a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon. Olyan alkotásai kerülnek többek között vászonra, mint a Sziget a szárazföldön, a Mária-nap, a Meddig él az ember? és az Ébredés.

Elhunyt Szecsanov Martin operatőr

Elhunyt Szecsanov Martin, a Senki szigete, a BÚÉK és az X - A Rendszerből törölve operatőre. A fotósként, festőművészként, zenészként és galeristaként is ismert alkotó 55 évesen halt meg vasárnap.

Életmű kötet jelent meg Vitézy László rendezőről

„Engem mindig az érdekelt, amit a történelmi események, a külső, társadalmi változások az egyes ember életében okoztak. Az ahogyan az emberekre hatott mindaz, ami történt. A lelki folyamatok, amelyek a szereplők arcán, szemében tükröződnek. Persze, ehhez nagyon jó színészek kellenek. Én elmondhatom, hogy nagyon jó színészekkel dolgozom” – vallja Vitézy László

Elhunyt Rák József operatőr

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy nyolcvan éves korában elhunyt Rák József Balázs Béla-díjas és Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjas magyar operatőr-rendező, a Magyar Operatőrök Társaságának alapító tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a HSC Stábiskola oktatója - tájékoztatta a Magyar Operatőrök Társasága az MTI-t pénteken.

Szabad tér árnyakkal

Összművészeti kiállítás a 60-as, 70-es évek fiatal pop-art művészetének képzőművészeti, zenei, filmes, irodalmi alkotásaiból. (2022. június 13–20.)

Elhunyt Gyarmathy Lívia

Kilencvenéves korában elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere.

Száz nemzetközi díjat söpört be a Magyar Golgota

Fél év alatt száz nemzetközi díjat söpört be a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült MAGYAR GOLGOTA /DARKING WAY/ című film, melyet Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas rendező írt és rendezett.

Elhunyt Török Gábor

A gyártásvezető, producert 2022. február 2-án, 72 éves korában érte a halál.

Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Díjra!

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatába illeszkedően 2022. június 9. és 12. között rendezik meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Magyar Mozgókép Fesztivált, melynek részeként kerül sor a Magyar Mozgókép Díjak átadására.A díjra való nevezésről, a feltételekről, a döntés folyamatáról lentebb, a nevezési kiírásban tájékozódhatnak.

BEREMÉNYI GÉZA, MÉCS KÁROLY, MOÓR MARIANNA ÉS TORDAI TERI KAPNAK ÉLETMŰDÍJAT

Bereményi Géza író-rendező, Moór Marianna, Mécs Károly és Tordai Teri színművészek kiemelkedőpályáját méltatja idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2021. június 25-én este Balatonfüreden a Kisfaludy galériában kerül majd sor. A június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő hazai filmes mustra megemlékezik a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről, valamint Jancsó Miklósról, aki idén lenne 100 éves. Így a legfrissebb hazai filmtermés mellett olyan klasszikusokat is láthat majd a közönség, mint a Veszprémben forgatott Fényes szelek, az 50 éves Szindbád és az Európa Filmdíjas Eldorádó.

ŐK A MAGYAR MOZGÓKÉP DÍJ JELÖLTJEI

Immár publikus, hogy a Magyar Filmakadémia Egyesület által delegált zsűri kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli a Magyar Mozgókép Díjakra.

Elhunyt Jankovics Marcell

80. életévében elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze.

Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe

Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A csodálatos Veszprém-Balaton régióban lesz az új Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Elindult a nevezés a 2021-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatába illeszkedően 2021. június 23. és 26. között rendezik meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Magyar Mozgókép Fesztivált, melynek részeként kerül sor a Magyar Mozgókép Díjak átadására.A díjra való nevezésről, a feltételekről, a döntés folyamatáról lentebb, a nevezési kiírásban tájékozódhatnak.

Díjat nyert a Mesék a zárkából c. dokumentumfilm

A Mesék a zárkából c. dokumentumfilm a hétvégén elnyerte a legjobb magyar filmnek járó díjat és A megbocsátás birodalma szekció különdíját a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon!

Elhunyt Szita Miklós

Szita Miklós Balázs Béla-díjas producer súlyos betegség következtében életének 72. évében elhunyt. 

Káel Csaba: A kultúrát ki kell bányászni, mint a gyémántot

Káel Csaba mérnökként, majd rendezőként diplomázott, később filmeket és opera-előadásokat rendezett. Tíz éve a Müpa vezérigazgatója, Andy Vajna halála után kinevezték a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak, mindeközben Fertődön igyekszik létrehozni egy európai színvonalú Haydn-központot. Még több stúdiót épít, és arról is van elképzelése, mit kellene tenni az SZFE-vel.

A magyar filmgyártást méltatta a The Hollywood Reporter

A koronavírus-járvány okozta nehézségekre a magyar filmgyártás időben és felkészülten reagált, az okos tervezésnek és a filmgyártást támogató kormányzati együttműködésnek köszönhetően az ország filmstúdiói az elsők között voltak, amelyekben a márciusi karanténidőszakot követően már kora nyáron folytatódhatott a munka, és fogadni tudták a nemzetközi produkciókat – írta a The Hollywood Reporter.

Adolf Zukor és William Fox magyarul

A Magyarok Hollywoodban könyvsorozat részeként először vehetjük kézbe magyarul Adolf Zukor és William Fox életrajzi köteteit. Az újonnan megjelenő könyveket a szerkesztők, Takó Sándor és Kollarik Tamás mutatták be.

Meghalt Pécsi Ildikó

December 5-én gödöllői otthonában elhunyt Pécsi Ildikó színésznő – adta hírül Gödöllő város Facebook-oldala. A színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 80 éves volt.

Meghalt Jeney Gyula

Jeney Gyula természetfilm rendező, operatőr életének 91. évében váratlanul elhunyt.

Hármas magyar filmsiker Pármában

A „Violetta d’Oro” fődíjjal és a legjobb film díjával jutalmazta a pármai filmfesztivál zsűrije Szász Attila APRÓ MESÉK című mozifilmjét. A vasárnap este véget ért olaszországi fesztiválon a legjobb forgatókönyv díját Bagota Béla kapta a VALAN-ért.

Közlemény

A Magyar Filmakadémia Egyesület közleménye 

Elhunyt Pósán Zsuzsa filmvágó

2020. június 29-én délelőtt 11 órakor, Pósán Zsuzsa filmvágó, a Magyar Filmakadémia tagja hosszú súlyos betegség után elhunyt. 

„Folyamatosan újraterveztünk”

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készül A béke követei, a trianoni Magyar Békedelegáció munkáját bemutató dokumentum-játékfilm.

Boldog születésnapot kívánunk Pécsi Ildikónak!

Május 21-én ünnepli 80. születésnapját Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari díjas magyar színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Magyar Filmakadémia Életműdíjasa. 

A Filmvilág interjúja Kollarik Tamással

Új kihívások, modern platformok, gondos mecenatúra, A Nemzeti Filmintézet a játékfilm mellett a filmkultúra más területeit is támogatja. Soós Tamás Dénes interjúja

Lezárult a Filmipari Segélyalap pályázat

A Magyar Filmakadémia Egyesület küldöttgyűlése a Nemzeti Filmintézet által alapított Filmipari Segélyalapra beérkezett 956 kérvényből 636 támogatást szavazott meg.  

Tájékoztató a gyorssegéllyel kapcsolatban

Az április 15-én indított Nemzeti Filmintézet 50 millió forintos Filmipari Segélyalapjához eddig 3 mozgóképiparban dolgozó cég és 1 magánszemély csatlakozott összesen 400.000 forinttal.

Meghalt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke

Életének 88. évében meghalt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke – közölte az MMA az MTI-vel. Fekete Györgyöt szerdán érte a halál. A tiszteletbeli elnököt a Magyar Művészeti Akadémia mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti.

Már igényelhető a filmipari gyorssegély

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával létrehozta a Filmipari Segélyalapot. További pénzbeli adománnyal támogatta az alapot a mozgóképipraban dolgozó cégek közül a Filmpartners Kft, Filmkontroll Kft. 

Tájékoztatás a rendkívüli helyzetben

A szakmánkat és a vállalkozói szférát ért károk a rendkívüli helyzet kialakulása óta folyamatosan téma a kormánybiztos úrral való konzultációban, hogy támogathassuk mind a jelenlegi 466 Magyar Filmakadémia tagot.

Magyar Közlöny tájékoztató

Megjelent a Magyar Közlöny 51. számában a 57/2020. számú kormányrendelet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során a végrehajtással kapcsolatban teendő intézkedésekről. 

Ők nyerték a Magyar Filmdíjat

Ők kapták idén a Magyar Filmdíjat a március 5-én megrendezésre kerülő gálaesten a Vígszínházban.Gratulálunk az összes jelöltnek és díjazottnak! 

Elindult a Magyar Mozgókép Szemle a mindiGO TV-n

Február 26. és március 15. között a mindiGO TV felületén minden regisztrált felhasználó részére ingyenesen elérhetőek a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle programjának válogatott alkotásai. 

Klaus Maria Brandauer a Magyar Mozgókép Szemle díszvendége

Szabó István Zárójelentés című filmjének főszereplője, Klaus Maria Brandauer a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle nyitóeseményére a rendezvény díszvendégeként Budapestre érkezik. A neves osztrák színész Szabó István Oscar®-díjas Mephisto című alkotásával vált világhírűvé.

Magyar Filmdíj jelöltek 2020

A Magyar Filmdíj győztes alkotásait a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjátadót március 5-én este a Vígszínházban rendezik majd meg. 

Meghalt Andorai Péter

Életének 72. évében elhunyt Andorai Péter Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, 2019-ben a Magyar Filmakdémia Életműdíjjal kitüntetett színművésze. 

Szabó István új filmje nyitja a Magyar Filmdíj 2020-Magyar Mozgókép Szemlét

2020. február 25-én a Corvin moziban Szabó István új filmje, a Zárójelentés nyitja a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét. Az Oscar®-, cannes-i Aranypálma és berlini Ezüstmedve-díjas rendező hosszú szünet után, korábbi sikeres filmjei legfontosabb alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal, és Koltai Lajos operatőrrel készített új mozifilmet

FEBRUÁR 26-29. KÖZÖTT JÖN A MAGYAR FILMDÍJ 2020 - MAGYAR MOZGÓKÉP SZEMLE

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával 2020. február 26-29. között a Corvin moziban rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét. A Magyar Filmdíjra nominált alkotások mellett kísérő programként idén először népszerű magyar on-line csatornák alkotásaiból készült válogatást is megnézhet majd a közönség. Immár nyilvános, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színművészek és Szabó István rendező az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén életműdíjjal méltatja. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén, 2020. február 28-án a Pesti Vigadóban kerül majd sor. 

„Új KÖZJÁTÉK” Kísérleti Filmetűd pályázati felhívás

A Hamvas Béla Hagyatékkezelő és az Aster Film pályázatot hirdet 50 évnél fiatalabb filmalkotóknak, 5 perces kísérleti filmetűd elkészítésére, „Új Közjáték”címmel. A kísérleti sorozat célja, hogy a leírt gondolatok képpé váljanak, az írott szó és a mozgókép találkozásából új művészeti érték szülessen, Hamvas Béla életművéhez méltóan.

Meghalt Richly Zsolt

Életének 79. évében elhunyt Richly Zsolt rajzfilmrendező, Balázs Béla- és Károli Gáspár-díjas, kiváló művész, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Filmakadémia tagja. 

MADOKE közgyűlés a Magyar Filmakadémia Klubjában

A Magyar Filmakadémia televíziós forgalmazású szekciójának produceri és rendezői tagozatának tagjai, a Magyar Filmakademia támogatásával szervezték meg a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületét (MADOKE) a Filmakademia klubjában! 

Káel Csaba: Sikeres, színvonalas filmekért dolgozik januártól a Nemzeti Filmintézet

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységért felel a januártól működő Nemzeti Filmintézet (NFI), az új szervezet, amely a Magyar Nemzeti Filmalap alapjaira épülve jött létre, elkötelezett abban, hogy sikeres, színvonalas filmek készüljenek – mondta az MTI-nek Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Év végi összefoglaló

A Magyar Filmakadémia Egyesület tegnap este a Király utcai Klubjában megtartotta évi karácsonyi összejövetelét.

Januártól létrejön a Nemzeti Filmintézet (NFI)

Az eddigi gyakorlattól eltérően egyaránt támogatja majd a televízióba és a moziba szánt filmeket. A Nemzeti Filmintézet (NFI) léterhozásáról szóló jogszabályt 135 igen, 27 nem szavazattal és 25 tartózkodás mellett fogadta el a Ház kedden.

Gratulálunk a Pilátus című film alkotóinak!

Négy fontos díjat kapott a Szabó Magda Pilátus című regényéből készült film a Milánói Filmdíjon (MIFF Awards): a legjobb rendező (Dombrovszky Linda), a legjobb női főszereplő (Hámori Ildikó), a legjobb operatőr (Hartung Dávid) és a legjobb vágó (Mezei Áron) díját.

Gratulálunk a Trezor alkotóinak!

Az Emmy-jelölésen túl a Nemzetközi Tévéakadémia International Academy of Television Arts & Sciences (IATAS) szerint a Trezor Európa legjobb tévéfilmje 2019-ben.

NE CSAK NÉZD A FILMET, LEGYÉL IS BENNE! VIRTUÁLIS KALANDOZÁSOK A SARKVIDÉKTŐL KAFKÁIG A VERZIÓ FILMFESZTIVÁL VR-SZEKCIÓJÁBAN

Szeretnél lélegzetelállító tájakon és városokban különleges idegenvezetéssel barangolni úgy, hogy nem kell egy vagyont fizetned érte? Kipróbálnád, milyen újságíróként részt venni egy forradalomban? Nemcsak olvasni szeretnél Kafkát, hanem átélni is? Kalandvágyó filmrajongó vagy, aki szereti feszegetni saját határait? Akkor nézd meg a Verzió Filmfesztivál VR szekciójának virtuális kisfilmjeit, amelyekben interaktív részese lehetsz a filmélménynek.

Cél: még több sikeres magyar film

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kezdeményezésére a Nemzeti Filmintézet a Magyar Nemzeti Filmalap alapjaira épülve, a nevének megváltoztatásával jön létre, 2020. január 1-től. Az erről szóló törvényjavaslatot november 12-én nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek.

Új felügyelő bizottsági tagok

Az október 29-ei rendkívüli küldüttgyűlés Szilágyi Virgilt (operatőr szekció) és Sarudi Gábort (rendező televízió szekció) választotta meg a Magyar Filmakadémia küldöttgyűlése a felügyelő bizottság új tagjainak.

Februárban lesz a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr verseny

A Magyar Operatőrök Iskolája HSC Stábiskola, a Magyar Operatőrök Társasága együttműködésben a Sparks kamera és lámpakölcsönző céggel és a Schwindl Kft-vel közösen 2020. február 7-én harmadik alkalommal rendezi meg a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyt. A szervezők az alkotók nevezését 2019. november 30-áig várják.

Megújult a Filmszakmai Döntőbizottság

Mától új felállásban folytatja a munkát a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága. Az ötfős testület elnöke a Filmalap vezérigazgatója, tagjai közt van Káel Csaba filmügyi kormánybiztos. Mutatjuk, kik lesznek a további tagok.

Sára Sándor búcsúztatója

Sára Sándor néhai akadémikus búcsúztatója 2019. október 11-én, pénteken, 15.00 órától lesz a Szent István-bazilikában. 

Pármában díjazták a TREZOR-t

A legjobb forgatókönyv díját nyerte el a Trezor című alkotás a vasárnap este véget ért pármai filmfesztiválon Olaszországban. A Nemzetközi Emmy-díjra jelölt magyar film forgatókönyvírója Köbli Norbert, rendezője Bergendy Péter.

Felmondott a Filmalap vezérigazgatója

Nyolc és fél év után a Filmalap vezérigazgatója, a Filmszakmai Döntőbizottság elnöke felmondta munkaviszonyát, teret kívánva adni új elképzeléseknek.

Meghalt Sára Sándor

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója - közölte a család vasárnap az MTI-vel.

Kiállítás Tóth János emlékére

Eddig még sehol nem publikált képek láthatóak az Akadémia Király utcai klubjában Tóth János Kinematograf (Shine) című filmjének forgatásáról.

Elhunyt Rajk László

Rövid lefolyású, súlyos betegséget követően 2019. szeptember 11-én elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező, az egykori demokratikus ellenzék meghatározó tagja. 

MEGHÍVÓ - III. Budapesti Klasszikus Film Maraton megnyitó

A Magyar Nemzeti Filmalap szeretettel meghívja önt és partnerét a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton nyitó gálavetítésére és az azt követő fogadásra Mészáros Márta Örökség című, teljeskörűen restaurált filmjének bemutatójára Mészáros Márta rendező és Ragályi Elemér operatő részvételével.

MEGHÍVÓ- Budapesti Klasszikus Film Maraton

A Magyar Nemzeti Filmalap 2019. szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a főváros legnagyobb nemzetközi filmes eseményét.

Lóci játszik koncert és vacsora a Magyar Filmakadémia szervezésében

2019. szeptember 3-án, kedden a Budapesti Klasszikus Film Maraton fesztivált megelőző napon az Akadémia Király utcai klubjában egy vacsorával egybekötött koncertre várunk benneteket.  Az esten 20 órától fellép a Lóci játszik zenekar, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film zenéjéből megismert együttes. 

Ma ünnepelné 75. születésnapját Andy Vajna

A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja volt, nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. „It is my passion to give back” - az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született. 

Hongkong - Los Angeles - Budapest

Andy Vajna születésének 75. évfordulója alkalmából szeretettel meghívunk 2019. augusztus 1-jén 10:30-kor kezdődő Hongkong-Los Angeles-Budapest Andy Vajna filmjeit bemutató filmplakát-kiállítás megnyitójára.

Vic Armstrong, az Oscar-díjas akciófilmes a Filmalap Fast Forward Programjának előadója

A Filmalap Fast Forward Programjának meghívására Budapestre érkezik és mesterkurzust tart július 31-én a Francia Intézetben az Oscar- és BAFTA díjas Vic Armstrong akciójelenet-rendező, aki többek között a Terminátor 2. – Az ítélet napja, a Dűne, a Star Wars: A Jedi visszatér, a Charlie angyalai és a Szárnyas fejvadász akcióival lett világhírű.

Makk Károly-emlékművet avattak Budapesten

Emlékművet avatott Makk Károly filmrendező tiszteletére kedden, a magyar film napján Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia. A Jovánovics György szobrászművész tervezte fehér mészkőoszlopot a filmrendező egykori budai otthonának kertjében avatták fel. 

Ők nyerték a mozi forgalmazású filmek Magyar Filmdíjait

2018-ban harminc magyar játékfilmet mutattak be, amelyek összesen több mint egymillió fős közönséget vonzottak. A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai az 5. Magyar Filmhéten bemutatott 21 nagyjátékfilm és 3 egészestés animációs film közül választották ki a Magyar Filmdíj jelöltjeit, majd a győzteseket.

Nagydíjat nyert az Örök tél Bukarestben

Szász Attila Örök tél című Gulág-filmje nyerte a bukaresti Cinepolitica Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját. A 18. és 21. között a bukaresti Elvire Popesco Moziban megszervezett szemlén politikai témájú játék- és dokumentumfilmeket vetítettek. 

Újabb öt elismerést kapott az Örök tél

Öt díjat kapott a kaliforniai Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon az Örök tél. Szász Attila filmjének ítélték a legjobb film és a legjobb rendezés díját, Köbli Norbert és Szász Attila a legjobb forgatókönyvíró, Gera Marina a legjobb színésznő, Nagy András pedig a legjobb operatőr díját kapta.

Szakmai előadások a Magyar Filmhéten

Április 25-én 19 órától Dr. Kollarik Tamás tart előadást a magyar filmigazgatási rendszer jogi, igazgatási hátteréről, felépítéséről és működéséről. Majd 20 órától Dr. Lábody Péter beszél a szerzői jogokról. 

Meghalt Bács Ferenc

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára – tudatta a művész felesége az MTI-vel. Mint írják, Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.

Nyilvános az 5. Magyar Filmhét programja

2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban díjátadó gálával nyílik az 5. Magyar Filmhét. A televíziós forgalmazású filmek ingyenesen, a mozifilmek kedvezményes 500 Ft-os áron nézhetőek 

Életműdíjakat adnak át az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén

Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén először életműdíjjal méltatja. Az ünnepélyes díjátadóra az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén, 2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban kerül majd sor.

Nagy András kiállítás a Capa Központban

Nagy András érzékeny látásmódját elsősorban operatőri munkásságából – többek között a Bibliotheque Pascal, a Fehér tenyér vagy az Örök tél című filmekből – ismerhetjük. 

Ünnepeljük ismét közösen a Magyar Film Napját április 30-án!

A Filmalap kezdeményezésére tavaly óta április 30. a magyar film ünnepe. A 2018-ban hagyományteremtő céllal indított első MAGYAR FILM NAPJÁ-hoz országszerte több mint 100 szervezet csatlakozott, és végül mintegy 50 helyszínen voltak magyar filmes programok mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban Budapesten, a nagyvárosokban és legkisebb településeken egyaránt. 

Elhunyt Garami Gábor producer

Életének 66. évében, március 23-án elhunyt Garami Gábor, Balázs Béla-díjas filmproducer, egyetemi tanár, a Magyar Filmakadémia alapító tagja. 

Tavaly is több mint száz milliárd forintot költöttek itthon filmekre

Harmadik éve folyamatosan százmilliárd forint fölött költöttek 2018-ban filmgyártásra Magyarországon, a legtöbb jegyet a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmre váltották, az utolsó negyedévben pedig az artmozikban a tizenkét legnézettebb filmből hét magyar alkotás volt. Az NMHH 2018-as évösszegző statisztikái.

Rekord számú filmet neveztek az 5. Magyar Filmhétre

A Magyar Filmakadémia Egyesület az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával idén 2019. április 22-27. között rendezi meg az 5. Magyar Filmhetet a Corvin moziban. Rekord számú nevezés érkezett: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók az idei Filmhétre. 

John McTiernan mesterkurzus

 A Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának keretében mesterkurzust tart John McTiernan, a Die Hard, a Ragadozó, a Thomas Crown ügy és az Oscar-díjas Vadászat a Vörös Októberre című filmek rendezője. 

Díjazták az operatőröket

Nagyjátékfilm, tévé-, dokumentum-, természet- és kisjátékfilm, valamint diákfilm kategóriában adtak át díjakat a második alkalommal megrendezett Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait január 31-én, csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban.

Elindult a nevezés az 5. Magyar Filmhétre!

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával 2019. április 22. és 27. között rendezi meg az 5. Magyar Filmhetet a Corvin Moziban.

BÚÉK!

Sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk!

100 Filmajándék a Filmarchívumtól

A tavalyi nagysikerű akció után a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum ismét karácsonyi ajándékkal lepi meg a filmszerető közönséget. Két hétig, december 21-től január 4-ig 100 film lesz szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján. 

Tóth Barnabás rövidfilmje felkerült az Oscar shortlistre

Hétfő este az Amerikai Filmakadémia élő közvetítésben hirdette ki kilenc kategória rövidlistáját, amit a későbbiekben az öt Oscar-jelölt alkotásra szűkítenek majd. A legjobb rövidfilm kategóriában Tóth Barnabás Susotázs című Osvárt Andrea szereplésével készült alkotásáért izgulhatunk.

Módosult a Filmtörvény

A Televíziós Film Mecenatúra bevétele önkéntes befizetések, adományok mellett a központi költségvetésből származhat, de a médiatanács dönthet úgy is, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap forrásaiból csoportosít át összegeket az alapba. 

Gratulálunk! Újabb elismerés az Örök tél című filmnek

A Legjobb Filmdrámának járó díjat nyerte a floridai Fort Lauderdale Nemzetközi Filmfesztiválon az Örök tél. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb regionális filmfesztiválja elkötelezetten támogatja a fiatal, feltörekvő és innovatív alkotók sikeres megjelenését, legyen szó amerikai vagy nemzetközi filmesekről.

Gratulálunk! Rofusz Ferenc a Nemzet Művésze lett

Az Oscar-díjas magyar animációs rendező, Rofusz Ferenc is egyike a hét alkotónak, akiket idén a Nemzet Művésze címmel tüntetek ki. A díjazottak között van Orosz István animációs rendező is.

II.Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr verseny

A  Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésben a Sparks kamera és lámpakölcsönző céggel második alkalommal rendezi meg a „Kovács László és Zsigmond Vilmos” operatőr versenyt, díjátadót.

Kiosztották a 18. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjait

Kiosztották a 18. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjait kedd este a kalifornai nagyvárosban. A kéthetes seregszemle életműdíját Mészáros Márta Kossuth-díjas rendező, forgatókönyvíró nyerte el – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel szerdán.

Európa legjobb tévéfilmje lett az Örök Tél

Gratulálunk Szász Attila rendezőnek, Lajos Tamás producernek és az egész stábnak! Az Örök tél Berlinben az év Legjobb Európai Tévéfilmje díjat nyerte el Prix Europa filmes és tévés seregszemlén. 

Bronz Diák Oscar-díjat nyert az Ostrom

27 év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat (Student Academy Award). Kovács István Filmalap támogatással készítette el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Ostrom című diplomafilmjét, melyért magyar idő szerint ma hajnalban Los Angeles-ben az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theater-jében személyesen vehette át a Bronz Diák Oscar-díjat.

Bucsi Réka harmadszor is Oscar-esélyes

Hétvégén ért véget az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál, ahol Bucsi Réka Solar Walkcímű animációja elnyerte a rövidfilmes kategória fődíját, a Nelvana Grand Prize-t, mellyel kvalifikálta magát a 2019-es Oscar-díjra. 

Rengeteg néző, rengeteg bevétel a magyar filmiparban

A magyarországi filmes összköltés 2017-ben 108,2 milliárd forint volt, de már az idei első félévben is elérte a 44 milliárd forintot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartása szerint. 2018 első negyedévében a Valami Amerika 3-ra váltottak legtöbben jegyet, az art mozikban pedig a Testről és lélekről volt nagy siker az első félévben.

Film készül Nándorfehérvár hőseiről

Nándorfehérvár hőseiről készülő történelmi film előkészítését támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. A Filmszakmai Döntőbizottsága 91 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg Az utolsó bástya című filmtervnek.

FIPRESCI díj a Napszálltának

Nemes Jeles László alkotása volt a legjobb a kritikusok zsűrije szerint a velencei filmfesztivál versenyprogramjában.

Kirobbanó siker a Napszállta a Velencei filmfesztiválon

Telt házas vetítésen mutatkozott be hétfőn a 75. velencei filmfesztivál versenyprogramjában Nemes Jeles László Napszállta című új filmje. Sipos Gábor producer szerint kirobbanó sikert aratott az első világháború előtti utolsó békeévben Budapesten játszódó alkotás.

Magyarok nyerték a Montreali Filmfesztivált

A két legfontosabb kategóriában is hazai nyertes született a 42.Montreali Filmfesztiválon, a fődíjat és a legjobb rendezőnek járó elismerést is magyar versenyzők kapták.

Újra jön a Budapesti Klasszikus Film Maraton

A Filmalap újra bemutatja a Budapesti Klasszikus Film Maratont! Budapestre jön: Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer, Jean Marc Barr, Katinka Faragó - Ingmar Bergman munkatársa és producere. Jegyelővétel augusztus 22-től!

Az Egy nap egy lépéssel közelebb került az Európai Filmdíjhoz

Újabb fontos mérföldkő kapujában áll Szilágyi Zsófia drámája, az Egy nap. Tavasszal Cannes-ban elnyerte a nemzetközi filmkritikusok díját, a szarajevói filmfesztiválon a film főszereplőjét, Szamosi Zsófiát választották meg a legjobb színésznő, most pedig bekerült abba a rangos, 49 filmből álló társaságba, amelyekből az Európai Filmdíj jelöltjeit fogják kiválasztani.

Elindult a Filmalap történelmi filmes programja

Elindult a Filmalap történelmi filmes programja, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehet jelentkezni szeptember 15-ig. A Filmalap a kezdeményezéssel egyszerre ösztönzi az alkotókat a történelmi témák feldolgozására és figyelembe veszi a magyar mozinézők igényeit.

Újabb nemzetközi elismerés az 1945 című filmnek

Az 1945 a legjobb külföldi film díját nyerte el a Traverse City Filmfesztiválon az Egyesült Államokban, Michigan-ben. Versenyben volt többek között az Oscar-díjas Egy fantasztikus nő és az Oscar-jelölt A négyzet.

Történelmi filmes programot indít a Filmalap

Várhatóan már augusztusban megjelenik a Filmalap történelmi filmes programjának felhívása, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehet majd jelentkezni. A Filmalap a mostani kezdeményezéssel egyszerre ösztönzi az alkotókat a történelmi témák feldolgozására és figyelembe veszi a magyar mozinézők igényeit.

A Velencei Filmfesztiválon mutatják be Nemes Jeles László új filmjét

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezői bejelentették az augusztus 29-én kezdődő fesztivál hivatalos programját. Ami számunkra a legjobb hír, hogy az Oscar-díjas Saul fiarendezője, Nemes Jeles László Napszállta (Sunset) című második nagyjátékfilmje is meghívást kapott a fesztivál hivatalos versenyprogramjába. 

Díjat nyert a Virágvölgy Karlovy Varyban

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjét díjazta a zsűri szombat este az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

Kilenc animációs tervet támogat a Médiatanács

Kilenc új, zömében gyerekeknek szóló animációs film és sorozatepizód gyártásának támogatásáról döntöttek az NMHH Mecenatúra Programjának Macskássy Gyula-pályázatán. Az évente két alkalommal határozó testület idei első döntése értelmében 60,6 millió forintot osztanak szét a kilenc terv között, ezen felül egy indonéziai állatcsempészekről szóló forgatás költségeit is támogatja a Médiatanács.

Négy magyar film a sanghaji filmfesztiválon

Szombaton kezdődik Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvénye, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. Az A-kategóriás seregszemlére négy magyar mozifilm kapott meghívást és Enyedi Ildikó az Arany Serleg fődíjról döntő zsűri tagja lesz.

70 éves Gárdos Péter

70. születésnapját ünnepli Gárdos Péter, Balázs Béla-díjas rendező. A több, mint félszáz játékfilm mellett színházi rendezéseket is maga mögött tudó, a Szamárköhögés, A porcalánbaba, Az utolsó blues, vagy a néhány éve elkészült Hajnali láz alkotója. 

A Soul Exodus és az 1945 is díjat kapott Varsóban

Kettős magyar sikerrel zárult Varsóban a 14. Zsidó Motívumok Nemzetközi Filmfesztivál vasárnap este. A szakmai zsűri különdíjjal tüntette ki Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmjét, és Török Ferenc 1945 című játékfilmje nyerte a közönségdíjat.

Virágvölgy premier Karlovy Vary-ban

Nyilvánosságra hozták a június 29-én kezdődő 53. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál programját. Közép-Európa egyetlen „A kategóriás” fesztiválja meghívta Csuja László filmjét, a Virágvölgyet.

A Macskafogó apja, Ternovszky Béla 75 éves

Május 23-án ünnepelte hetvenötödik születésnapját Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, minden idők egyik legsikeresebb magyar animációs filmje, a Macskafogó alkotója.

Díjat nyert az Egy nap Cannes-ban!

Szilágyi Zsófia Egy nap címe filmje nyerte el szombaton a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül.

Boldog születésnapot kívánunk Hegedűs D. Gézának!

Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi docens, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Magyar Filmakadémia tagja május 7-én ünnepli 65. születésnapját.

Közlemény

A Hungarian American Filmfesztivál alapító elnök-igazgatója Bunyik Béla nemrégiben a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon jelentette be a Hungarian American Film-Theater Society megalakulását. 

Teltházas vetítés

Teltház előtt vetítették a Magyar Filmakadémia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös programját március 22-én az Urániában.  

Közlemény

A Magyar Filmakadémia Egyesült a 2018. február 24-én megtartott rendkívüli közgyűlésen elfogadta az Egyesület új alapszabályát, a küldötteket a küldöttgyűlésbe, illetve döntött az új akadémia tagságra jelentkezőkről.

Meghalt Tahi Tóth László

Elhunyt Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész. A színész halálhírét a Vígszínház közölte a nyilvánossággal a Facebookon.

Elindult a közönségszavazás a Magyar Filmdíjra

A Magyar Filmakadémia február 11-én nyilvánosságra hozta a tagjai titkos szavazásának végeredményét, hogy a február 8-11. között a 4. Magyar Filmhéten bemutatott filmek közül 23 kategóriában melyik 5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra, de február 19-étől a szervezők a közönség szavazatait is várják!  

Elhunyt Melis László zeneszerző

Életének 65. évében hétfőn elhunyt az Erkel Ferenc-díjas hegedűművész és zeneszerző, Melis László, a Magyar Filmakadémia tagja. 

Megvannak a 3. Magyar Filmdíj jelöltjei

Sikeresen lezajlott a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával megrendezett 4. Magyar Filmhét. Február 8-11. között a közönség a Corvin moziban megtekinthette a 2017-es év filmtermésének legjavát.  

Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét!!!!!

Kihirdették a 2018-as Oscar-díj hivatalos jelöltjeit, köztük a Legjobb idegennyelvű film díjáért versenyző filmeket is. Legnagyobb örömünkre Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is a jelöltek közt szerepel, a film négy másik alkotással száll versenybe március 4-én.

A Pekingi Magyar Kulturális Intézet felhívása

A 2011 óta évente megrendezésre kerülő  Pekingi Nemzetközi Film Fesztivál a SARPPFT (Kínai Sajtó-, Publikációs-, Rádió-, Film- és Televíziós Hatóság), a SARPPFT Pekingi Képviselete valamint a Pekingi Önkormányzat támogatásával 2018. április 15-22. között Pekingben valósul meg. 

Bucsi Réka csillagok közt Berlinben

Bucsi Réka Solar Walk című 21 perces animációs munkája bekerült a Berlinale Shorts rövidfilmes nemzetközi versenyprogramjába. A rendezőnek két korábbi filmjét, a Symphony no. 42-t és a LOVE-ot is beválogatták korábban ugyanebbe a szekcióba.

Indiában díjazták Rófusz Ferenc sorozatát

A 2017 végén megrendezett kalkuttai Nemzetközi Vad- és Környezetvédelmi Fesztivál animációs versenyprogramjába válogatták be és díjazták a Hoppi mesék 'Mindenki karácsonyfája' című epizódját, a 13 részes rajzfilmsorozat rendezője Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendező.

Megalapították a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr díjat

A Sparks kamera és lámpakölcsönző cég, a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája megalapította a „KOVÁCS LÁSZLÓ ÉS ZSIGMOND VILMOS MAGYAR OPERATŐR DÍJ” elnevezésű díjat. A magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil alapította ARANYSZEM OPERATŐR VERSENY helyét veszi át és folytatja annak hagyományait. 

Meghívó - A Sátán fattya

A Dunatáj Alapítvány tisztelettel meghívja önt és partnerét 2017. december 11-én, hétfőn 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházba Zsigmond Dezső A Sátán fattya című filmjének bemutatójátra. 

Elindult a nevezés a 3. Magyar Filmdíjra!

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával 2018. február 8. és 11. között rendezi meg a 4. Magyar Filmhetet és március 11-én a Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadóját.   

Enyedi Ildikó kapta az idei Prima Primissima díjat

Magyar színház- és filmművészet kategóriában Blaskó Péter színművész; Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró és Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár kapott jelölést. A Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé.

Itt az Örök tél című film teasere

Februártól látható a mozikban a Félvilág és A berni követ alkotópárosának, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak a legújabb filmje. Az Örök tél története szovjet munkatáborban játszódik, főszerepeit Gera Marina és Csányi Sándor alakítják.

Hutlassa Tamás: Ez egy szerencsés együttállás

Filmproducerként többek között a Kontroll és az idei év eddigi legnagyobb magyar filmes sikere, a Kincsem fűződik a nevéhez, legújabb közös munkája Antal Nimróddal, A Viszkis pedig már látható a mozikban. Hutlassa Tamással a Kincsem sikerének tényezőiről, valamint a Viszkis film előzményeiről és elkészültéről is beszélgettünk. Horváth Bálint interjúja

Cameraimage 2017: Fődíjas Herbai Máté, a Testről és lélekről operatőre

Szombaton ért véget az észak-lengyelországi Bydgoszcz-ban a világ egyetlen, kifejezetten az operatőri teljesítményre fókuszáló filmfesztiválja, az idén 25. születésnapját ünneplő Cameraimage, melynek fődíját, az Arany Békát a Herbai Máté által fényképezett Testről és lélekről kapta.

Elek Judit 80 éves

November 10-én lett nyolcvanéves Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró, a magyar mozgókép mestere, aki pályája során egyaránt készített dokumentum- és játékfilmeket. Szüleinek antikvár üzlete volt, s előbb az írás és olvasás (naplóját még ma is vezeti), majd a film szerelmese lett. Összes zsebpénzét mozira költötte, volt olyan film, amelyet tízszer is megnézett.

Cameraimage: Hat magyar operatőr a fesztiválon

Szombaton kezdődik a Camerimage Filmfesztivál, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, mely idén ünnepli 25. születésnapját az észak-lengyelországi Bydgoszcz-ban. Máthé Tibor, Herbai Máté, Gyuricza Mátyás, Rév Marcell, Kóródi Dániel és Kollányi Péter - Idén összesen hat magyar operatőr munkája kapott meghívást a fesztiválra. Mészáros Márta filmrendező és Szathmáry István újságíró zsűritagként vesz részt a rangos filmünnepen.

Interjú a Mozinet vezetőjével

A Mozinet a magyar és európai művészfilmek egyik legfőbb hazai forgalmazója, portfóliójukban többek között olyan nemzetközi sikerek is szerepelnek, mint az Oscar-díjas Saul Fia és az Arany Medve-díjas Testről és Lélekről. A Mozinet vezetőjével, Böszörményi Gáborral Horváth Bálint beszélgetett. 

MEGHÍVÓ

A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum tisztelettel meghívja Önt a budapesti klasszikus film maratonprogramjaira.  

Október 30-án vesznek végső búcsút Nepp Józseftől

Október 30-án 13 órakor vesznek végső búcsút Nepp József Kossuth-díjas rajzfilmrendezőtől a budakeszi temetőben, utána a budakeszi római katolikus plébániatemplomban gyászmisét tartanak - tájékozatta a Magyar Filmszövetség az MTI-t.

Meghalt Nepp József

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező - tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

Amerikában díjazták a Kincsemet

Nemrég ért véget a Wine Country Nemzetközi Filmfesztivál Kaliforniában, ahol a Kincsem nemcsak a legjobb külföldi film, de Szatmári Péter a legjobb operatőr és Hegedűs Bálint a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte.

Meghívó - Magyar Hangmérnökök Társasága szakmai nap

A következő szakmai rendezvényüket 2017.10.07-én 10 órakor tartják a Mafilm Audio nagykeverőjében, cím: 1145 Budapest, Róna utca 174. Az egész napos program keretében a mozi és a film aktuális hangi kérdései kerülnek terítékre két tematika mentén: hangosság és immerzív hangtechnológia. 

Holland filmfesztivál fődíját nyerte el az 1945

Idén rendezték meg 19. alkalommal a Film by the Sea nemzetközi filmfesztviált Vlissingenben, viszont most először díjaztak magyar alkotást. Az idei kiemelt téma a film és az irodalom kapcsolata volt, a szakmai zsűri pedig a fődíjat az 1945-nek ítélte meg.

Ezeket a magyar filmeket várjuk ősszel

Erős év végét ígér a mozikban a magyar filmipar: a következő hetekben egymás után landolnak a vetítőtermekben a Filmalap támogatásával elkészült alkotások.

100 éves a Filmgyár

1917-ben alapította a Filmgyárat Korda Sándor, a későbbi Sir Alexander Korda.

Meghalt Makk Károly

Életének 92. évében szerdán elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze – tudatta az MTI-vel a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, amelynek az elnöke volt.

Átadták az Aranyszem Fesztivál díjait

2017. június 23-án, pénteken este a Dover házban adták át a XlII. ARANYSZEM Fesztivál díjait. Az idei fesztiválon, 10 kategóriában 81 film versenyzett.

ENYEDI ILDIKÓ FILMJE NYERTE A SYDNEYI FILMFESZTIVÁL FŐDÍJÁT

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyerte meg vasárnap a Sydneyi Filmfesztivál fődíját – közölte a seregszemle honlapja.A fesztiválon 11 alkotás versengett a legjobb film díjáért. Enyedi Ildikó, a Testről és lélekről című film rendezője személyesen vette át a 64. alkalommal megrendezett filmfesztivál vasárnapi gálaestjén a fődíjat és az azzal járó 60 ezer ausztrál dolláros (12,5 millió forintos) pénzjutalmat.

Hegedűs Bálint a Filmszakmai Döntőbizottság új tagja

Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója a Filmszakmai Döntőbizottság tagjának kérte fel Hegedűs Bálint forgatókönyvírót. A 'Liza, a rókatündé'r és a 'Kincsem' című sikerfilmeket is jegyző Hegedűs Bálint június elsejétől a távozó Goda Krisztát váltotta az öttagú szakmai testületben.

A vágó Mundruczó Kornél filmjei mögött –interjú Jancsó Dáviddal

Jancsó Dávid Mundruczó Kornél állandó alkotótársa a 2008-as Delta óta. Eddig Mundruczó hét filmjét vetítették a Cannes-i Filmfesztiválon, melyek közül négynek Jancsó volt a vágója, akárcsak a rendező legutóbbi filmjének, a Jupiter holdjának, mely idén a fesztivál versenyprogramjában szerepel. Ennek apropóján kérdeztük Jancsót a vágói stílusáról és a Mundruczóval való lenyűgöző munkájáról.

A MAGYAR FILMAKADÉMIA TÁMOGATJA A VÁGÓKAT ÉS HANGMESTEREKET

A Magyar Filmakadémia Egyesület 2017-es éves közgyűlésén Zányi Tamás, a Filmakadémia hangmérnök/hangmester szekció vezetője, a vágó szekcióval közösen  benyújtott napirendi pontját az "Állásfoglalás a filmvágók és hangmesterek közreműködésének szerzői jogállásával kapcsolatban" címmel, a közgyűlés egyhangúan elfogadta és támogatásáról biztosította.

Tavaly 75 százalékkal nőtt Magyarország filmipari költése

Csak a Szárnyas fejvadász második része 28,5 milliárd forint iparági költést jelentett 2016-ban Magyarország számára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartása szerint. A magyarországi filmes összköltés 125,5 milliárd forintra rúgott – ez a megelőző évhez képest 75 százalékkal nagyobb. A filmek 12 százalékkal több nézőt vonzottak a jegypénztárakhoz is, amiből az art mozik is kivették a részüket.

42 ezernél tartanak a Brazilok

Két hét alatt közel 42 ezer nézőt vonzott be a mozikba Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba rendezőpárosának vígjátéka, a Brazilok, a sokadik magyar film az idén, amely az elmúlt években nem tapasztalható nézőszámot produkál. Gondoljunk csak a Kincsem 300 ezret súroló, vagy a Testről és lélekről 30 ezres publikum fölötti eredményére.

Dér András Antall Józsefről készített portréfilmet

Hiánypótló alkotás az Antall Józsefről szóló portréfilm-sorozat, amely a néhai miniszterelnök személyén keresztül mutatja be a magyar történelem közelmúltbeli szakaszát - mondta el Dér András rendező az M1 aktuális csatorna szerda reggeli adásában. 

Gratulálunk Mundruczó Kornélnak és stábjának!

Mundruczó Kornél új filmjét, a Jupiter holdja (Jupiter’s Moon) című alkotást meghívták a 70. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába, így ezen az eseményen lesz a magyar mű világpremierje.

Rég nem látott tömegben tódultak a magyarok a Kincsemre

Ismét Kincsem a magyarok kedvenc lova, a Nagy Ervin és Petrik Andrea főszereplésével készült romantikus kalandfilm vetítéseire akkora tömeg csődült össze, hogy új termeket kellett nyitni. Tizenegy éve nem nyitott ilyen jól magyar film a mozikban. 

Gratulálunk a díjazottaknak!

Március 15-e alkalmából átadták a művészeti elismeréseket. Balog Zoltán Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral együtt adta át a Magyarország Babérkoszorúja, a Magyarország Kiváló és Érdemes Művésze díjakat, valamint a művészeti középdíjakat, a Balázs Béla-díjat, a Balogh Rudolf-díjat, a Jászai Mari-díjat, a József Attila-díjat, Blattner Géza-díjat, a Harangozó Gyula-díjat, a Martin György-díjat, az Erkel Ferenc-díjat, a Liszt Ferenc-díjat, a Ferenczy Noémi-díjat, a Munkácsy Mihály-díjat, a Márai Sándor-díjat, a Táncsics Mihály-díjat, valamint a Bánffy Miklós-díjat a Pesti Vigadóban.

Meghalt Kovács András filmrendező

Életének 92. évében szombat hajnalban elhunyt Kovács András filmrendező, Kossuth-díjas, kétszeres Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész, közölte a család az MTI-vel. Legismertebb filmjei a Nehéz emberek, a Hideg napok, a Falak, A ménesgazda, A vörös grófnő és az Extázis 7-től 10-ig voltak.

In Memoriam 2016

Emlékezzünk meg azokról a kiváló művészekről szakemberekről, akik az elmúlt évben mentek el közülünk.    

Meghalt Berek Katalin

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Berek Katalin érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze - tudatta a család az MTI-vel. 

A Testről és lélekről díszbemutatója nyitja a Filmhetet

Enyedi Ildikó a Berlinálén versenyző alkotásával fog kezdődni venni a haza filmes mustra február 26-án az Uránia Filmszínházban, jelentette be Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke. Hozzáfűzte: a Filmhéten alatt a Magyar Filmdíjakra 23 kategóriában jelölt alkotásokat lehet megnézni, valamint a programba került több dokumentumfilm bemutatója is.  

FEBRUÁR 26-ÁN KEZDŐDIK A MAGYAR FILMHÉT, MÁRCIUS 5-ÉN ADJÁK ÁT A MAGYAR FILMDÍJAKAT

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia Egyesület 2017. február 26. és március 5. között rendezi meg a Magyar Filmhetet és azt követően a Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadóját. A Magyar Filmdíjakra nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott filmalkotások és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek. Budapesten új helyszínen, a Cinema City Aréna moziban kerülnek bemutatásra a tavalyi év legjobbnak ítélt filmjei. Idén első alkalommal 10 vidéki nagyvárosban is lesznek Magyar Filmhét vetítések, sőt országos közönségdíjat is odaítélnek majd.

Amerikai közönségdíjjal indít az 1945

Tegnap este Török Ferenc új alkotása, az 1945 díjazásával zárult a Miamiban megrendezett zsidó filmfesztivál. Az idén 20. jubileumát ünneplő rendezvény 20 országból meghívott 65 filmet tűzött műsorra az elmúlt két hétben. A közönség szavazatai alapján a narratív kategória legjobbja Török Ferenc alkotása lett.

A Berlinálén debütál Török Ferenc háborús drámája

A Berlinale Panoráma programjában lesz Török Ferenc Filmalap támogatással készült 1945 című történelmi filmjének európai premierje – jelentették be a 67. alkalommal megrendezendő grandiózus nemzetközi filmfesztivál szervezői.

Gyász

Mély megrendüléssel értesültünk a magyar gimnazistákat ért tragikus buszbalesetről. Az elhunytak szüleit, testvéreit, hozzátartozóit, osztálytársait és tanárait ért gyász ma mindannyiunké.

Bafta-díjra jelölték a Saul fiát

A Saul fia című filmet a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölték a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia díjára. (BAFTA) 

Gyász - Elhunyt Nemescsói Tamás

Nagy veszteség érte a Magyar Operatőrök Társaságát. Váratlanul elhunyt Nemescsói Tamás, a Magyar Operatőrök Társaságának kiemelt, vezetőségi tagja.

Európai Filmdíjak 2016

Átadták az Európai Filmakadémia díjait huszonkilencedik alkalommal Wroclawban szombat este. A Toni Erdmann című német alkotás mind az öt jelölését díjra váltotta.

Elhunyt Molnár Miklós

Hosszan tartó betegség után elhunyt Molnár Miklós Balázs Béla - díjas operatőr, fotóművész, egyetemi tanár, a Magyar Operatőrök Társaságának /HSC/ tagja.

Megszűnik az Aranyszem Operatőr Fesztivál

Novák Emil operatőr 12 év után megszünteti az általa 2004-ben alapított Aranyszem Operatőr Fesztivált. Az Aranyszem az egyetlen olyan filmszakmai rendezvény volt Magyarországon, amelyet egy szakmai közösség, a H.S.C. rendezett meg évről évre. A fesztivál többek között olyan neves operatőröket jutalmazott Legenda díjjal, mint Illés György, Kovács László, Hildebrand István, Jean Badal vagy Zsigmond Vilmos. Ketten, Vittorio Storaro és Törőcsik Mari kapták meg a fesztivál Eternity díját.

Meghívó a LUX-filmnapok programjaira

November 16. és 18. között idén is a Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatja a közönség az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt, Európa sokszínűségét és értékeit közvetítő, egyúttal fontos társadalmi problémákra reflektáló játékfilmeket.  

13. VERZIÓ / V. BUDAPESTI ZSIDÓ FILMFESZTIVÁL - SOUL EXODUS CÍMŰ FILM

Bereczki Csaba Soul Exodus című új, egészestés, zenés dokumentumfilmjének középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek – Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment – a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Átadták a Nemzet Művésze díjakat

Koltai Lajos operatőr, Mécs Károly színművész, Bán Ferenc építőművész, Kalász Márton költő, író, műfordító és Varga Imre szobrászművész lépett a Nemzet Művészei közé.

Elindult a nevezés a 2. Magyar Filmdíj versenyére!

A Magyar Filmakadémia Egyesület, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával 2017. február 27. és március 5. között megrendezi a 3. Magyar Filmhetet és ezt követően a 2.Magyar Filmdíj ünnepélyes díjátadóját. 

Október 28-án este a Cinema City MOM Parkban került sor a JUTALOMJÁTÉK magyarországi díszbemutatójára.

A két főszereplő, Brian Cox és Coco König, valamint a rendező, Edelényi János mellett a brit nagykövettől, Iain Lindsaytől Brian Cox magyar hangjáig, Haumann Péterig rengetegen vettek részt az eseményen. A vetítés végén a szellemes és életigenlő vígjáték alkotóit nagy tapssal jutalmazta közönség. A film október 27-től látható a mozikban szinkronos és feliratos változatban.

Elhunyt Angelusz Iván producer

Negyvenkilenc éves korában elhunyt Angelusz Iván, a Csoda Krakkóban, a Fehér tenyér, a Bibilothéque Pascal és a Parkoló producere, és a Katapult Film egyik alapítótagja, a Magyar Filmakadémia tagja.

Meghalt Bara Margit színésznő

Az ötvenes-hatvanas évek ünnepelt, majd méltatlanul mellőzött színésznője 88 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

Elhunyt Szekér András forgatókönyvíró

Ötvenöt éves korában, október 13-án elhunyt Szekér András forgatókönyvíró és színházi dramaturg, közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. Több nagyjátékfilm és televíziós sorozat fűződik a nevéhez, legújabb munkái Gárdos Éva Budapest noir, és Sándor Pál Vándorszínészek című filmjének könyvei.

Varga Ágota négy filmje megjelent DVD-n

A termékeny, legkülönbözőbb témakörökben dokumentumfilmeket alkotó Varga Ágota négy filmje jelent most meg mindenki számára elérhető DVD formájában is. Közülük a cigány holokausztról készült filmje segíti a közép- és felsőfokú oktatási intézmények téma iránt érdeklődő hallgatóit és oktatóit a történelem mind mélyebb megismerésében.

Gratulálunk Szabó Simonnak az Akadémia rendező szekció tagjának

Szombaton este a görögországi Dráma városában a 22. Drama International Film Fesztiválon két díjjal jutalmazták Szabó Simon rövidfilmjét. Az Ebéd előtt című alkotása a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díja mellett a zsűri különdíját is megkapta.

Isten éltesse a 85 éves Mészáros Mártát!

Szeptember 19-én ünnepelte 85. születésnapját Mészáros Márta, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró-rendező, aki jelenleg az Aurora Borealis - Északi fény utómunkálatain dolgozik. A film világpremiere az alkotók reményei szerint egy A kategóriás fesztiválon lesz és 2017 tavaszán kerül a hazai mozikba Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével. A nemzetközileg is elismert alkotó több támogatást kér a női rendezőknek.

Meghívó CASABLANCA díszbemutatóra (szept. 20., Puskin)

A Pannonia Entertainment tisztelettel meghívja Önt és partnerét a CASABLANCA (1942) digitálisan restaurált változatának premier előtti díszelőadására, amelyet 2016. szeptember 20-án kedden 19:00 órakor tartunka Puskin Mozi Metropolis termében (1053 Budapest, 
Kossuth Lajos utca 18.)

Március 16-án jön a Kincsem

Megvan az utóbbi évtizedek legnagyobb volumenű filmje, a hazai filmiparban mérföldkőnek tartott Kincsem premierdátuma. A Nagy Ervin és Petrik Andrea főszereplésével készült grandiózus látványvilágú, romantikus kalandfilm március 16-án kerül a hazai mozikba - adta hírül a film forgalmazásáért felelős Fórum Hungary.

Magyarország a Tiszta szívvel című filmet nevezi Oscar-díjra

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2016. augusztus 31-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2016. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Till Attila Tiszta szívvel című filmje képviseli - írja közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap.

Keleti Márton Kossuth-díjas filmrendező sírját felújíttatta a Magyar Filmakadémia a Farkasréti temetőben

„... Keleti Márton filmkészítői programját pedig mindenekelőtt alkotásainak közönségsikere igazolja. Több filmje foglal el előkelő helyet a nézettségi statisztikák alapján összeálló rangsorban. Népszerűségét nem az ötvenes évek elején gyors egymásutánban kapott három Kossuth-díj jelzi, hanem mondjuk az a tény, hogy filmjei közül tucatnál is több büszkélkedhet kétmillió feletti mozilátogatóval. Miközben rendezőként nem tesz másra kísérletet, minthogy feloldja tömegfilm és művészfilm régi ellentétét, és az igényes, minőségi közönségfilm megteremtésével adjon választ a műfaji problémákra..." (Czirják Pál: A közönségfilm vonzásában) 

Elhunyt Bélafalvy Balázs

Megrendülve tudatjuk, hogy Bélafalvy Balázs filmoperatőr, a Magyar Filmakadémia alapító tagja, korábban a Színház-és Filmművészeti Főiskola tanára, a HSC volt vezetőségi tagja, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Novus Művészeti Iskola tanára, hosszantartó gyógyíthatatlan betegség után életének 64. évében elhunyt.

Gratulálunk Hajdu Szabolcsnak!

Hajdu Szabolcs filmje, az Ernelláék Farkaséknál című alkotás nyerte a versenykategória fődíját, a Kristály Glóbuszt az 51. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban. Továbbá Hajdu Szabolcs megkapta a legjobb színész díját is. 

Felhívás az Ars Sacra Filmfesztiválon való részvételre

Az idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Ars Sacra Fesztivál – mely elnyerte az Európai Fesztiválok Szövetsége által adományozott EFFE Label minősítést – jubileumi éve alkalmából a szervezők filmfesztivállal kívánják bővíteni a programkínálatot. 

Elhunyt Rajhona Ádám

Életének 73. évében elhunyt Rajhona Ádám színművész - adta hírül a Vígszínház. A művészt pénteken hosszan tartó betegség után érte a halál, temetéséről később intézkednek, Rajhona Ádámot a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő - 2016. május 18-22.

2016. tervezett fesztiválprogramjai - Két Filmszemle (Nemzetközi és Kárpát-medencei), Varázslatos Magyarország fotókiállítás, természetvédelmi-környezetvédelmi jamboree, filmszakmai és környezetvédelmi konferenciák, környzetvédelmi előadások a nagyközönség számára -, annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet érzékeny bolygónkra, 2016. május 18-22. között Gödöllőn!

Jobbulást kívánunk Kulka Jánosnak!

A Magyar Filmakadémia mielőbbi gyógyulást kíván Kulka Jánosnak a Katona József Színház Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészének.

Kárpáti György lett a FIPRESCI főtitkár-helyettese

Kárpáti György filmkritikust, újságírót, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának titkárát választotta főtitkár-helyettesének az olaszországi Bariban tartott éves közgyűlésén a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI.

Boldog születésnapot Lénárt Istvánnak

A magyar film eltántoríthatatlan nézőinek régóta ismerős lehet az arca, mert ha csak pár jelenetben bukkant is fel, a legjelentősebb rendezők munkáiban szerepelt és hagyott mély nyomot.

Kamondi Zoltán búcsúztatása

2016. április 13-án, szerdán 14 órakor a Farkasréti Temető Hóvirág utcai ravatalozójából kísérjük utolsó útjára.

Elhunyt Krencsey Marianne

84 éves korában New Yorkban hunyt el Krencsey Marianne, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett színésznő.

Meghalt Kertész Imre

Életének 86. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Kertész Imre. A Nobel-díjas írót 2016. március 31-én, hajnali 4 órakor, budapesti otthonában érte a halál.

Elhunyt Kamondi Zoltán

Kamondi Zoltán (1960. április 6. - 2016. március 17.) Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer életének 55. évében váratlanul elhunyt.

Magyar Filmdíj: itt vannak a győztesek

A Magyar Filmakadémia teljes tagsága február 15-e óta 18 kategóriában szavazott. A hat műfaji kategória - játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, animáció, dokumentumfilm és ismeretterjesztő film -, 12 szakmai kategóriában - rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv, vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester – adtak ki díjakat.

Magyar Filmdíj: íme a jelöltek listája!

A 18 kategória mindegyikében 5-5 jelölt verseng a Magyar Filmdíjért, s hogy ki kapja meg a díjat, az csak március 6-án a díjátadó ünnepségen derül ki. Az Akadémia tagjai március 6-a 13 óráig szavazhatnak.

Megnyílt a 2. Magyar Filmhét

Február 29-én, hétfőn este az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Oscar-díjas Saul fia díszvetítésével nyílt meg a 2. Magyar Filmhét. A rendezvényt felvételről köszöntötte Los Angelesből a film rendezője, Nemes Jeles László, a főszereplő Röhrig Géza és a stáb.

Oscar-díjas a Saul fia! Gratulálunk!

Magyar idő szerint február 29-én hajnalban, vasárnapról hétfőre virradóra adták át az Oscar-díjakat: magyar egész estés film 1989 óta nem volt a jelöltek között, utoljára pedig 1981-ben nyertünk a Mephistóval. Most a Saul fia, Nemes Jeles László első filmje nemcsak bekerült az öt legjobb külföldi film közé, de meg is nyerte a kategóriát, azaz:35 év után ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film.

Csaknem száz mecenatúrás résztvevővel kezdődik jövő héten a Magyar Filmhét

A 2014 és 2015 magyar filmtermését felvonultató mezőny 270 indulója közül 99 a Médiatanács támogatási programjának kedvezményezettje, sőt, az animációs, az ismeretterjesztő és a tévéjátékfilmes kategóriákban indulók több mint fele nyert támogatást a testület Magyar Média Mecenatúra programjában a Félvilágtól a Most múlik pontosan-filmen át a Vad Kunságig.

Interjú Novák Emillel, az Akadémia elnökével

Február 29-én, hétfőn az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Saul fia vetítésével kezdődik a 2. Magyar Filmhét. Március 1-6. között a Cinema City MOM Parkban 6 kategóriában összesen 270 film pereg majd és számos kiegészítő program is színesíti a filmes mustra kínálatát. A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia által szervezett eseményről az akadémia elnökét, Novák Emilt kérdeztük.

Már elérhető a 2. Magyar Filmhét programja

A Magyar Filmakadémia a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával 2016. március 1. és 6. között a Cinema City MOM Park mozijában rendezi meg a 2. Magyar Filmhetet.

Hamarosan kezdődik a második Magyar Filmhét

Február 29-én, hétfőn az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Saul fia vetítésével kezdődik a 2. Magyar Filmhét. Március 1-6. között a Cinema City MOM Parkban 6 kategóriában összesen 270 film pereg majd és számos kiegészítő program is színesíti a filmes mustra kínálatát. A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia által szervezett esemény a 86 éves korában elhunyt Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg. A vetítésekre február 25-étől 800 Ft-os egységáron elővételben már válthatóak jegyek. 

Tájékoztató a Magyar Filmakadémia tevékenységeiről

A 2014. július 30-án alakult Magyar Filmakadémia immár 186 tagot számlál. Az egyesület az elmúlt évben számos szakmai programot, nemzetközi Mozgóképoktatás Konferenciát szervezett, jelen volt a legfontosabb filmes eseményeken, jelenleg pedig teljes erőbedobással készül a 2. Magyar Filmhétre, melyet 2016. március 1. és 6. között a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendez meg.

A Magyar Média Mecenatúra program pályázati rendszere technikailag megújul

A Médiatanács és az MTVA Mecenatúra Igazgatósága erre tekintettel szeretné meghívni a Filmakadémia tagságát és minden érdeklődő filmest egy prezentációra, melynek során az MTVA Mecenatúra Igazgatóságának munkatársairészletesen bemutatják az új pályáztatási rendszert és ismertetik használatának módját.

251 ALKOTÁST NEVEZTEK A 2. MAGYAR FILMHÉTRE

A Magyar Filmakadémia a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával 2016. március 1. és 6. között rendezi meg a 2. Magyar Filmhetet a Cinema City MOM Parkban. A január 18-i regisztrációs határidőig összesen 251 filmet neveztek az alkotók. A hivatalos versenylistát 2016. február 1-én hirdetik ki, díjátadó március 6-án lesz.

César-díjra jelölték a Saul fiát

César-díjra jelölték szerdán a legjobb idegen nyelvű filmek között a Saul fia című magyar filmet. Nemes Jeles László nagysikerű alkotása hat művel van versenyben a francia filmművészet legrangosabb elismeréséért, amelynek idén két nagy - egyenként 11 kategóriában esélyes - favoritja van, a Marguerite - A tökéletlen hang és a Trois souvenirs de ma jeunesse (Három emlék a fiatalságomból).

100 MAGYAR DOKUMENTUMFILM - SZEMÜNK FÉNYE

Az 53 játékfilm után a Magyar Művészeti Akadémia tagsága kiválasztotta a 100 legjelentősebbnek tartott dokumentumfilmet is a magyar filmmûvészet történetéből. Ezeket is (a hagyományt folytatva) tematikus csoportokba osztottuk.

Oscar-díjra jelölték a Saul fiát!

Ma délután az Amerikai Film Akadémia beválasztotta a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért versenyző filmek közé. Gratulálunk Nemes Jeles Lászlónak és a film egész stábjának!

Gratulálunk, óriási siker megvan az első magyar Aranyglóbusz a Saul fia című filmnek!

Magyar idő szerint vasárnap éjjel tartották Los Angelesben a Hollywoodban élő külföldi újságírók díjátadóját, a Golden Globe-gálát: 27 év kihagyás után nemcsak magyar film került végre a mezőnybe, de Nemes Jeles László első filmjének az is sikerült, ami korábban még soha: megvan az első magyar Aranyglóbusz, a Saul fia nyerte a legjobb külföldi film kategóriáját.

Magyar Filmhét nevezés

A Magyar Filmhétre az alábbi Magyar Nemzeti Filmalap illetve az NMHH Magyar Média Mecenatúra Médiatanács által támogatott filmek nevezhetnek.

Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg a 2. Magyar Filmhét

A 86 éves korában elhunyt Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg majd a 2. Magyar Filmhét. A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia által 2016. március 1. és 6. között szervezendő filmes eseményen a 2015-ben bemutatott hazai filmes alkotások mellett a közönség válogatást láthat majd a neves operatőr munkáiból, fényképeiből, illetve az őt bemutató dokumentumfilmekből.

Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr

Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr -jelentette honlapján a Variety című amerikai filmes szakfolyóirat vasárnap. A kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alkotója január elsején, életének 86. évében hunyt el.

MÁRCIUSBAN LESZ A 2. MAGYAR FILMHÉT

A Magyar Filmakadémia a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával 2016. március 1. és 6. között rendezi meg a 2. Magyar Filmhetet. A Magyar Filmhét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2015-ben bemutatott nagyjátékfilmeket TV - játékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő filmeket és animációkat. A filmalkotásokat a filmelőállítók vagy a filmalkotók 2016. január 18-ig regisztrálhatják és nevezhetik. A hivatalos versenylistát 2016. február 1-én hirdetik ki, díjátadó március 6-án lesz.

Gratulálunk a Saul fia című film alkotóinak!

A Saul fia című magyar holokausztdráma is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján - jelentette be az Amerikai Filmakadémia péntekre virradóra Los Angelesben.

Szenzációs hír: Golden Globe-díjra jelölték a Saul fiát

Közel három évtized után újra magyar filmet jelölt a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a Golden Globe-díjra. Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a legjobb külföldi film kategóriában esélyes az Oscar-díj főpróbájaként emlegetett Golden Globe-on. A Filmalap támogatásával már megkezdődtek Nemes Jeles László nagy érdeklődéssel várt következő filmjének, a Sunset-nek az előkészületei.

HÁROMNAPOS OPERATŐR RENDEZVÉNYSOROZATOT SZERVEZETT A HSC STÁBISKOLA

A HSC Stábiskola és a Magyar Filmakadémia első szervezésében november végén egy háromnapos operatőr rendezvénysorozatot tartottak meg. Az első napon külföldi és magyar felsőoktatási intézmények vezetői mutatták be az iskolájukat az Operatőr és Mozgóképoktatás konferencián a Vigadóban. Majd a második napon a mozgókép szakmát tanuló diákok részt vehettek egy mesterkurzuson, amelyet Josef Demian vezetett. Az utolsó napon pedig átadták a XII. Aranyszem Fesztivál díjait.

Bíró Miklós operatőr búcsúsztatása

Bíró Miklós búcsúsztatása - szentmise keretében - december 12-én, szombaton délelőtt 11 órakor lesz az Óbudai Jó Pásztor Templomban (III.Szőlő utca 56.) 

Jelenetek egy operatőr életéből - Hildebrand István legendáriuma

A Flóra Film International tisztelettel meghívja Önt és partnerét Kocsis Tibor és Konecsny Emőke Jelenetek egy operatőr életéből - Hildebrand István legendáriuma című dokumentumfilmjének díszbemutatójára, amelyet 2015. november 24-én kedden 18:30-kor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ünnepi vetítés és beszélgetés a 85 éves Tóth János rendező, operatőr tiszteletére

Beszélgetés Makk Károllyal és Tímár Péterrel. A rendezvény a Vigadó Sinkovits Imre termében (4. emelet) november 22. 15.00 órakor kezdődik. Két filmvetítéssel: Makk Károly Szerelem és Tóth János Aréna, majd rövid szünet után szakmai beszélgetés következik Makk Károllyal és Tímár Péterrel Janó munkásságáról. A beszélgetést vezeti Gelencsér Gábor.

A TAIWAN DOX - Tajvani Dokumentumfilm Napok 2015.10.29-31

A TAIWAN DOX - Tajvani Dokumentumfilm Napokat 2015.10.29-31. között rendezi meg a Toldi Moziban és a DocuArt Moziban a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Alapítvány közösen.A VETÍTÉSEK ÉS A PROGRAM INGYENES!

Elhunyt Nemeskürty István

Életének 91. évében meghalt Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár - tudatta az MTI-vel pénteken a család.

Közlemény

A Magyar Filmakadémia Egyesület a 2015. szeptember 19-ei rendkívüli közgyűlésén egyhangú szavazattal elfogadta a következőket:

Meghalt Neményi Ádám

Életének 57. évében, betegségben meghalt Neményi Ádám producer a Magyar Filmakadémia tagja. Az Akadémia saját halottjának tekinti. 

Hét új magyar film kap támogatást a Filmalaptól

Hét új mozifilm gyártását támogatja a Filmalap. M. Kiss Csaba Rohonyi Gáborral közösen, továbbá Gigor Attila, Török Ferenc, Sopsits Árpád, Sándor Pál, Kamondi Zoltán és Pacskovszky József új filmjének gyártása is támogatást kap. A Magyar Filmakadémia tagjai több új produkcióban dolgoznak, gratulálunk nekik!

Magyar-francia koprodukciók készülőben

Magyar-francia kormányközi filmkoprodukciós megállapodást írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Roland Galharague budapesti francia nagykövet hétfőn a magyar fővárosban.

The 2015 LUX Prize reveals its official selection

The ravages of time in a normal life, the misfortunes of humanitarian aid, the traditional connection to nature, the struggle to make a decent life in spite of economical crisis, the odyssey of finding a new and welcoming place to live in, the clash between freedom and religious and social constraints, the horror of one of the most unspeakable events in History, the perplexing gap between childhood and real life, the fight against social and moral contradictions, and a love story through the wounds of Europe. 

Közlemény

A Magyar Filmakadémia Egyesület 2015. évi közgyűlésén egyhangú szavazattal elfogadta az elnöki beszámolót, az éves költségvetést és új tagok felvételét.  

Átadták a Mecenatúra-díjakat - Három év filmterméséből válogattak

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott és a Magyar Filmhéten bemutatkozott 121 film versenyzett öt kategória díjaiért a Mecenatúra-díjátadón. A független szakmai zsűri döntése alapján ma este az Urániában bejelentették a legjobb dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs film, tévéjáték, valamint kísérleti- és kisjátékfilmek nyerteseit.

Hétfőn adják át a MUSTRA díjait - a Médiatanács újraéleszti a seregszemlét

Több, mint 10 évvel ezelőtt rendezték meg az ORTT első televíziós és filmfesztiválját, a MUSTRÁ-t. Azóta több helyszínt is megjárt a szemle, rendezték az Urániában, a Puskin moziban, de vidéki városban, Veszprémben is. Most pedig a Médiatanács feleleveníti a hagyományt, május 18-án, az Uránia Nemzeti Filmszínházban ismét megrendezi a MUSTRA díjátadót.

Az Arany Pálmáért versenyez a Saul fia című film Cannes-ban

A 68. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyébe (Sélection officielle - Compétition) kapott meghívást Nemes Jeles László Saul fia című első játékfilmje, amely a Magyar Nemzeti Filmalap fejlesztési és gyártási támogatásával készült, vezető producerei Sipos Gábor és Rajna Gábor.

Visszatér a MUSTRA! - Interjú Dr. Kollarik Tamással, a Magyar Média Mecenatúra Program koordinátorával

Dr. Kollarik Tamást, a Médiatanács tagját, a Magyar Média Mecenatúra Program koordinátorát a pályázati rendszer eredményeiről, céljairól és terveiről kérdeztük. Megtudtuk, hogy május elején újra megrendezik a szakmai Kvótafórumot, és újjáélesztik a MUSTRA filmes seregszemle hagyományát. Május 18-án az Urániában komoly elismeréssel és pénzjutalommal járó díjakat osztanak ki 5 műfajban az elmúlt 3 év legjobb filmjeinek. A szakember a zsűri névsorát is elárulta nekünk.