Április 30-án országszerte #MAGYARFILMNAPJA programok

Országszerte már több mint 100 szervezet csatlakozott a Filmalap által hagyományteremtő céllal indított #MAGYARFILMNAPJÁ-hoz, április 30-án több mint 50 helyszínen lesznek filmes programok.

Sok budapesti helyszínnel együtt számos vidéki nagyvárosban köztük Egerben, Miskolcon, Szegeden, Szekszárdon, Szombathelyen, több kisvárosban és falvakban is lesznek helyi szervezésű ünnepi programok április 30-án a #magyarfilmnapja alkalmából.

A magyar film napja ünneplését a Filmalap azért kezdeményezte, hogy ezentúl minden évben saját szervezésű programokkal tisztelegjünk országszerte a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt az első magyar film A táncz bemutatójának napján. A Filmalap kezdeményezéséhez két hét alatt több mint 100 szervezet csatlakozott Adonytól Záhonyig, sőt Erdélyben is ünneplik A magyar film napját Székelyudvarhelyen például a Csinibabával.

Filmforgalmazók, mozik, oktatási intézmények, kulturális központok, könyvtárok, egyesületek és önkormányzatok tartanak a jeles nap alkalmából magyar filmes programokat, vetítéseket, beszélgetéseket és közönségtalálkozókat.

A magyar film napjára a Filmalap felkérésére Szabó Kimmel Tamás, Ónodi Eszter, Petrik Andrea, Vecsei H. Miklós részvételével készült egy videó, melyben a népszerű színészek arról vallanak, hogy mit jelent számukra a magyar film. A videó megtekinthető a Filmalap Youtube csatornáján és Facebook oldalán.

A Filmalap fő céljainak egyike, hogy visszahódítsa a közönséget a magyar filmekre, és felhívja a figyelmet a mozizásra, mint értékes és emlékezetes közösségi élményre.

A #magyarfilmnapjához folyamatosan csatlakozhatnak az intézmények, szervezetek a honlapon.

Az Uránia és a Filmalap közös programjáról bővebb információ