Átadták a Nemzet Művésze díjakat

Koltai Lajos operatőr, Mécs Károly színművész, Bán Ferenc építőművész, Kalász Márton költő, író, műfordító és Varga Imre szobrászművész lépett a Nemzet Művészei közé.

A filmművészet kategórájában Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, a magyar filmművészet nemzetközi megbecsülése terén nyújtott kiemelkedően gazdag operatőri életművéért kapta az elismerést.

Mécs Károly Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja a magyar- és világirodalom klasszikus szerepeinek értékteremtő megformálásáért, a filmművészet terén nyújtott feledhetetlen alakításainak megbecsüléseként lett díjazott.

Az irodalom területén Kalász Márton Kossuth-díjas költő, író, műfordító, az MMA rendes tagja a kortárs magyar irodalom történetét gyarapító költői életműve elismeréseként és értékteremtő műfordítói tevékenységének megbecsüléseként részesült a kitüntetésben.

Varga Imre Kossuth-díjjal kitüntetett szobrászművész a kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítása, a klasszicista-realista eszményt megújító monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségének elismeréseként érdemelte ki az elismerést. Varga Imre helyett fia, Varga Mátyás szobrász, festőművész vette át az elismerést csütörtökön.

Építőművészet díjkategórában Bán Ferenc Kossuth-díjas építőművész, címzetes egyetemi tanár, az MMA rendes tagja a kortárs építészeti kánon részeként értelmezhető, plasztikus formavilágot megjelenítő, progresszív szellemű életmű, valamint építész generációkat kiművelő oktatói pályafutása elismeréseként és nagyrabecsüléseként vehette át a díjat.

Balog Zoltán csütörtöki ünnepi beszédében elmondta: "ma elismerjük azokat a művészeket, akik életükkel és műveikkel az egyetemes magyar emlékezet, a nemzet kincsestárának elidegeníthetetlen részei lettek.

Balog Zoltán azt is mondta, hogy "a művészet és művészeink erejét, alkotásaikat újra és újra el kell ismernünk, de nemcsak észre kell venni, hanem értékelni is.

Az elismerés nem csak hangzatos szó, hiszen a díj hozzá méltó életjáradékkal jár".

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke beszédében azt mondta, "a bírálótestület szakmailag megalapozott, méltányos döntést hozott". Emellett pedgi azt kívánta díjazottaknak, hogy alkotótevékenységük fénye világítsa be a magyar művészet épülő új útjait hazánkban és szerte a világban.