Újabb nemzetközi elismerés az 1945 című filmnek

Az 1945 a legjobb külföldi film díját nyerte el a Traverse City Filmfesztiválon az Egyesült Államokban, Michigan-ben. Versenyben volt többek között az Oscar-díjas Egy fantasztikus nő és az Oscar-jelölt A négyzet.

Michael Moore, a fesztivál alapítója és zsűrielnöke augusztus 5-én adta át a díjat Török Ferencnek, az 1945 rendezőjének, akinek filmje rendkívül erős mezőnyben versenyzett, közel húsz külföldi film között.

A legjobb filmnek járó alapítói nagydíjat Wim Wenders kapta “Pope Francis: A Man of His Word” című dokumentumfilmjéért, Jane Fondának pedig életműdíjat adtak át.

Az 1945 című történelmi film Szántó T. Gábor elbeszélésből készült. A film forgatókönyvét az író a rendező közreműködésével írta, operatőr Ragályi Elemér, a látványtervező Rajk László, a zeneszerző Szemző Tibor, a hangmester Zányi Tamás, a vágó Barsi Béla volt.

A produkció, mely a Katapultfilm gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, 1945 augusztusának egyetlen napját idézi fel egy kelet-magyarországi faluban, amely a jegyző fiának az esküvőjére készül, s ahol két holokauszttúlélő jelenik meg.

A fontosabb szerepekben Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter látható.

Az 1945 több mint 20 nemzetközi fesztiváldíjat nyert, és több mint 30 országban látható már.