„Folyamatosan újraterveztünk”

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készül A béke követei, a trianoni Magyar Békedelegáció munkáját bemutató dokumentum-játékfilm.

A bemutatót a békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára, június 4-re tervezték az alkotók, de a koronavírus járvány miatt új, történelmileg releváns bemutató időpontot kellett keresni. Helmeczy Dorottya producer mesélt az elmúlt időszak folyamatos újratervezéseiről és párhuzamosan folyó előkészítésről, forgatásról és utómunkáról.

A Babos Tamás (Szíven szúrt ország, Budapest ostroma, Szigorúan titkos) és Kálomista László Tamás szerkesztő rendezésében készülő A béke követei archív felvételeket, történész megszólalásokat és dramatizált jeleneteket vegyít, hogy a mai nézői elvárásoknak megfelelően mutassa be a magyar békeküldöttség féléves munkáját. A film célja, hogy a trianoni békeszerződést történelmi kontextusban mutassa be, átfogó képet adjon az előzményekről, a békeszerződés létrejöttét és aláírását körülvevő tényezőkről és a következményeiről is.  

NFIHogyan hatott a produkcióra a koronavírus-járvány?

Helmeczy Dorottya: Március végén elkészítettünk egy saját egészségvédelmi szabályzatot, hogy a munka folytatására felkészüljünk. A produkció március 18-i szüneteltetését követően ez volt az első feladatkör, amit fontosnak láttunk pontosítani. Megkerestük azokat a vállalkozókat, akik fertőtlenítést, teszteléseket végeznek és kidolgoztuk a tervezetünket hosszútávra vonatkozóan, az egészségügyi eszközöktől kezdve, a logisztikán keresztül egészen a cateringig. Munkatársainkat többször teszteltük. Az április-májusi időszakban csökkentett üzemmódban 8-10-en dolgoztunk a lehetséges újratervezéseken, május 19. óta ismét a teljes eredeti stáb dolgozik az előkészítésen, ami mintegy 45 főt jelent. Folyamatosan újraterveztünk, a helyszínekkel, a színészekkel folyamatosan az aktuális lehetőségeket kellett egyeztetni, ugyanazok a feladatkörök többszörösen ismétlődtek.  

NFI: Dokumentum-játékfilmet készítetek, az archív anyagok gyűjtésével tudtatok haladni?

HD: A Magyarországról jogosítandó archív tartalmak kikérését tudtuk folytatni. Érdekesség, hogy amíg az NFI Filmarchívummal, a Nemzeti Levéltárral és a Nemzeti Múzeummal ebben az időszakban is tudtunk haladni és egyeztetni, addig a külföldi archívumok, akikkel korábban már egyeztettünk, teljesen leálltak és jelezték, hogy nem végeznek semmilyen tevékenységet.  

NFI: Hogyan változtak a munkafolyamatok a produkció életében?

HD: Az egyébként összefüggő munkafolyamatokat teljesen külön bontottuk. Az archív anyagok vágását, a VFX feladatokat már május végétől június elejétől folytatjuk. A nagyobb létszámú és logisztikát igénylő előkészítést júniustól ütemeztük, különválasztottuk a forgatási időszakokat, három etapra: a történész megszólalások felvételét, ami kis stábot igényel már június első felében elkezdjük forgatni; a fikciós jelenetekre kijelöltük a júliust – itt a színházi szezon újraindulását is el kell kerülnünk a járványhelyzet figyelembevétele mellett; mivel téli film, novemberre tudtunk bontani két nap forgatást. Ezáltal az előkészítés-forgatás-utómunka ennek a filmnek az esetében egyszerre történik – ami nem szokványos. Ezt napra pontosan kell terveznünk, ami az érintett részlegektől nagyobb precizitást és nagyobb rugalmasságot is igényel. Elmondható, hogy a filmezés csak home officeból nehezen kivitelezhető.  

NFI: Mikorra tervezitek a film bemutatóját?

HD: Eredetileg június 4-i bemutatót terveztünk, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára emlékezve. A második fontos újratervezési feladatunk az volt, hogy találjunk egy új, történelmileg releváns bemutató időpontot. A történész szakértővel egyeztetve találtuk meg végül az új időpontot, amely történelmi szempontból hasonló jelentőséggel bír: 2020. december 1-re tettük át A béke követei premierjét. 1918. december 1-én tartották a románok gyulafehérvári nemzetgyűlésüket, ahol a megjelent 1228 küldött kinyilvánította azon szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros – összesen 26 történelmi vármegye – csatlakozzon a Román Királysághoz. A nagygyűlésen határozott ígéret született a nemzeti kisebbségek irányában, alapelveként: "A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással." Erre az ígéretre emlékezünk a december 1.-i bemutatóval.        

 

A béke követei című film a Megafilm gyártásában készül, operatőre Vecsernyés János, producere Helmeczy Dorottya. Somogyi György és Dombrovszky Linda forgatókönyvírók Wettstein János, a Magyar Békeküldöttség főtitkár-helyettese és Csáky István, a delegációt vezető Apponyi Albert személyi titkára naplói alapján, történészek közreműködésével elevenítették fel az 1920-as év megrázó eseményeit.