100 MAGYAR DOKUMENTUMFILM - SZEMÜNK FÉNYE

Az 53 játékfilm után a Magyar Művészeti Akadémia tagsága kiválasztotta a 100 legjelentősebbnek tartott dokumentumfilmet is a magyar filmmûvészet történetéből. Ezeket is (a hagyományt folytatva) tematikus csoportokba osztottuk.

Az 53 játékfilm után a Magyar Művészeti Akadémia tagsága kiválasztott 100 dokumentumfilmet is a műfaj legjelentősebb alkotásai közül. Ezeket szintén tematikus csoportokba osztottuk, a Létkérdések a sorozat hetedik blokkja.A csokorba gyűjtött alkotások nem nagy történelmi léptékű gondokkal foglalkoznak, hanem főként a magánélet érzelmi, lélektani rezdüléseit állítják középpontba. Ha egyetlen mondattal akarnák körülírni a témájukat, azt mondhatnánk: hogy szivárog bele a privát szférába mindaz, ami a nagyléptékű társadalmi gondokból fakad. Majdnem mindegyik alkotás szociálpszichológiai indíttatású. Akár egy percekre elveszett gyerek, akár az egész emberi életre szóló testi-lelki bajok állnak a középpontban, mindegyik film kulcsszava: az érzékenység. Tényfilmek ezek, melyek java része a magyar játékfilmes rendezői kar (és kiváló operatőreik) kamerája által készültek, és jórészt – sajnos – feledésbe merültek. Most itt a lehetőség, hogy felfedezzük őket a jelen számára.

Moderátor: Kelecsényi László filmtörténész

A vetítés utáni filmklubbeszélgetés vendége: Varga Ágota filmrendező
"Kati és Győző átlagemberek. A helyzetük mégsem átlagos, mert világtalan emberpárként gyermeket vállaltak. Kétéves kisfiúk egészséges. Ferike születése óta heteket töltöttünk velük - és a kamera szinte szüntelenül forgott, megismételhetetlen helyzetek sora a film." Varga Ágota

Időpont: 2016. január 25. 18:00 - 21:00

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház Díszterem és kávéház