42 ezernél tartanak a Brazilok

Két hét alatt közel 42 ezer nézőt vonzott be a mozikba Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba rendezőpárosának vígjátéka, a Brazilok, a sokadik magyar film az idén, amely az elmúlt években nem tapasztalható nézőszámot produkál. Gondoljunk csak a Kincsem 300 ezret súroló, vagy a Testről és lélekről 30 ezres publikum fölötti eredményére.

A Brazilok története egy kis faluban játszódik, ahol mindenki a helyi focibajnokság lázában ég. Az új, fiatal plébános (Bánki Gergely) elintézi a polgármesternél (Fekete Ernő), hogy a Brazilok, vagyis a romák focicsapata is ott lehessen a mezőnyben. Az előre elkönyvelt győztes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élén a polgármesterrel, aki nem tud hibázni, és helyettesével (Schmied Zoltán), aki meg nem szeret. Egy bökkenő van: a Brazilok csapata is minden áron nyerni akar, a leginkább Fingi, a 13 éves, Ronaldo-őrült kissrác, akinek börtönből szabadult bátyja segítségével el is indul a felkészülés.

A Brazilok faluja Magyarország kicsiben. Ami itt történik, az bárhol az országban megtörténhetne, a film egyik különlegessége viszont, hogy minden karakter szerethető valamiért, mindegy, hogy melyik oldalon áll. A magyar hétköznapokban a pálya sokszor lejt, a Braziloknak is nehezebb a dolguk, mint vetélytársuknak, de megvan rá a képességük, hogy billentsenek a valóságon. Az alkotók szándéka szerint a film hangulatát egyszerre jellemzi a szabad, képi és verbális humor és a személyes sorsokon átívelő, apró drámai helyzetekből felépített részletgazdagság.

Forrás: magyar.film.hu