A Filmalap és az MMA közös erővel a magyar mozgóképért

A Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködési megállapodást kötött a nemzeti filmvagyon és a mozgóképkultúra értékeinek hosszú távú megőrzésére, restaurálására és terjesztésére.

A megállapodás keretében a MMA hozzájárul a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívum hosszútávú filmdigitalizálási és felújítási programjához, a Filmarchívum pedig archív filmrészleteket bocsát rendelkezésre az MMA által készített portréfilmekhez.

 

A megállapodás legfőbb célja a magyar filmművészet kiemelkedő értékeinek megőrzése, korszerű restaurálása, hatékony belföldi és nemzetközi megismertetése. Az együttműködés szorgalmazza a különböző filmszakmai programok, rendezvények előkészítésében és megvalósításában való részvételt, továbbá filmszakmai kiadványok közös megjelentetését.

A Magyar Művészeti Akadémia a megállapodás keretében elsőként Fábri Zoltán életművének digitális felújításához járul hozzá. A két szervezet emléktáblát állít a legendás rendező emlékére, amelyet a „100 éves a Filmgyár” rendezvényen közösen avatnak fel, 2017. szeptember 7-én.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap