A TAIWAN DOX - Tajvani Dokumentumfilm Napok 2015.10.29-31

A TAIWAN DOX - Tajvani Dokumentumfilm Napokat 2015.10.29-31. között rendezi meg a Toldi Moziban és a DocuArt Moziban a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Alapítvány közösen.
A VETÍTÉSEK ÉS A PROGRAM INGYENES!

Tajvan sajátos múltjának és politikai- gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű.
A szükségállapot 1987-es feloldása után Tajvan fokozatosan demokratizálódni kezdett, az ország elektronikai iparának köszönhetően pedig a videokamera immár elérhetővé vált minden tajvani filmkészítő számára. Nagy hangsúlyt kapott a társadalmi, politikai, kulturális és környezetvédelmi kérdések feszegetése. A köz- és magánfinanszírozás beindulását követően, valamint a kormány kezdeményezésére létrejött filmes képzések hatására, a dokumentumfilm gyártás szárnyakat kapott. A tajvani dokumentumfilmek azóta jelen vannak a világ számos jelentős filmfesztiválján, éppen úgy, mint a Tajvani Kulturális Minisztérium által 1998-ban alapított, két évente megrendezésre kerülő Tajvani Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon.
A 2000-es évek közepétől kezdve új stílusú, a játékfilmekhez hasonlatos megoldásokkal élő dokumentumfilmek születtek. Érdekes módon a dokumentumfilmek stílusváltása vezetett azután a tajvani játékfilmipar újjászületéséhez.

A most megrendezésre kerülő TAIWAN DOX - Tajvani Dokumentumfilm Napok alatt levetítendő 7 filmalkotás betekintést enged Tajvan történelmébe, politikai, társadalmi, és nemi szerepeket érintő kérdéseibe. Közelebbi képet kapunk a tajvani társadalom sajátosságairól, az ott élők belső világáról, identitásáról, az új generáció hagyományokhoz fűződő viszonyáról.
Ezek a díjnyertes alkotások 2000 és 2010 között, a tajvani dokumentumfilm gyártás tündöklésének évtizedében készültek.

A filmeket magyar és angol felirattal vetítjük.

PROGRAM:

Okt. 29. csütörtök 
9.00. - Docuart mozi - Baseball Boy (2008, 90')
A film a gyermekkor vége előtti fantasztikus időszakról szól, melynek abszolút társendezői voltak az őslakos gyerekek, és középpontjában, mint beavatási rítus a baseball áll. 

Toldi mozi:
18.00 - Megnyitó

18.30. - Nagymamám hajtűje (2000, 89')
Az 1949-ben Tajvanra érkezett kínai veteránok és az őslakos szigetlakók közti együttélés feszültségeiről mesél. A film személyes vallomás egy családi tragédiáról, ugyanakkor izgalmas egyetemes utazás a múltba. 
A film után beszélgetés.

20.00 Nyitó party

Okt. 30. péntek

Docuart mozi:
9.00 és 11.00 - Baseball Boy (2008, 90')

Toldi mozi:
18.00 - Osztálytársak (2009, 40')
A film az integrált oktatással foglalkozik, annak a négy embernek a felnőttkori visszaemlékezését és újbóli találkozásukat mutatja be, akik egykor osztálytársak voltak a Wu Shwu-Mey professzor és oktatásügyi aktivista kísérleti integráló oktatás programjának keretében létrejött osztályban. 
A film után beszélgetés.

19.30. - Az igaz ügy (2010, 110')
A film azt mutatja meg, amikor diákok tiltakoznak saját kormányuk eljárása ellen, az első hivatalos kínai küldöttség érkezésekor. A sziget demokráciában felnőtt új nemzedéke nem tűri a cenzúrát, aktivistáik 60 nap alatt a politikai demonstráció különböző kifejezésmódjait járják végig a főtéren táborozva.
A film után beszélgetés.

Okt. 31. szombat
Toldi mozi:
16.30 - Milyen mély az óceán (2000, 60')
Egy megindító barátság története. A rendező azt követi nyomon, hogy a korábban a társadalom perifériájára csúszott főszereplő hogyan talál vissza a gyökereihez. A film gyönyörűen ábrázolja ember és természet elválaszthatatlan kapcsolatát.
A film után beszélgetés.

18.00 - Viva Tonal: A tánc kora (2003, 104')
A film a japán megszállás időszakának tajvani popzene iparát eleveníti fel, női énekesek portréival fűszerezi. Lebilincselő interjúk, fülbemászó dallamok, korabeli felvételek váltakoznak a filmben. 
A film után beszélgetés.

20.00 - Sárga doboz ( 2006, 53')
A film fekete-fehér képein keresztül a rendező a szereplőket egy sajátos szubkultúrában mutatja be, mely Tajvanban igen népszerű bételdió kereskedelmen alapszik. 

21.30 - Záró party