A Testről és lélekről díszbemutatója nyitja a Filmhetet

Enyedi Ildikó a Berlinálén versenyző alkotásával fog kezdődni venni a haza filmes mustra február 26-án az Uránia Filmszínházban, jelentette be Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke. Hozzáfűzte: a Filmhéten alatt a Magyar Filmdíjakra 23 kategóriában jelölt alkotásokat lehet megnézni, valamint a programba került több dokumentumfilm bemutatója is. 

 

"Izgalmas, sokszínű a mezőny"– fogalmazott Novák. Hangsúlyozta: a nagyjátékfilmek között a már jól ismert filmesek mellett két elsőfilmes rendező is helyet kapott az alkotásával.

A Filmhéten megemlékeznek a 100 éve született Fábri Zoltánról is, a háromszoros Kossuth-díjas rendezőtől A Pál utcai fiúk című klasszikust fogják vetíteni a mustrán – emelte ki a Filmakadémia elnöke, aki elmondta: idén először tíz vidéki városban is rendeznek vetítéseket a Filmhét alatt, sőt egy országos közönségdíjat is kiosztanak internetes szavazás alapján.

Az idén a Cinema City Aréna moziban zajló mustra díjátadója március 5-én este lesz a Vígszínházban.
Novák Emil kitért arra is: a Filmakadémia reméli, hogy Deák Kristóf a kisfilmek között Oscar-díjra jelölt Mindenki című alkotása, valamint Enyedi Ildikó a Berlinale versenyprogramjában szereplő filmje is díjat fog nyerni.