Balázs Béla-díjasok az Urániában - Június 2. és 18. között díjmentes vetítéseken találkozhatunk az idei díjazottakkal

A június 11-i, keddi vetítés vendége Nádorfi Lajos operatőr, a Magyar Filmakadémia tagja.

 

Június 11-én érkezik az Urániába Nádorfi Lajos operatőr, aki 1970-ben kezdett dolgozni a Magyar Televíziónál. Operatőrként beutazta a világot, többször járt Dél-Amerika hegyeiben és esőerdeiben, majd Szibéria népei között. Rockenbauer Pállal megjárta a Pamírt, Hoppál Mihállyal a sámánságról készített filmeket, Novobáczky Sándorral, B. Révész Lászlóval, Fazekas Lajossal, Jankovics Marcellal pedig a magyar történelem és kultúrtörténet legkülönbözőbb fejezeteit dolgozta fel. Ismeretterjesztő munkái, néprajzi és szociográfiai dokumentumfilmjei mellett dolgozott játékfilmben is, például A föld szeretője című, Zsolnay Vilmosról szóló tévéfilmben. Az Urániában Kántorok című portrésorozatát láthatjuk, amely Fekete László, Kardos Péter, Tóth Emil és Doff Imre főkántorok portréját rajzolja meg. Az alkotóval a film utáni beszélgetésen találkozhatunk.

KÁNTOROK
4 részes portrésorozat, 100 perc


A négy portréfilmből álló sorozat hiányt pótol, amikor bemutatja és dokumentálja a magyarországi zsidó zene elmúlt évtizedeit, úgy, hogy láthatjuk a zsinagógai közösségek és a családok életét. Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora gyermekkora óta a zsidó egyházi zene bűvöletében nőtt föl: gyermekkórusban, ifjúsági kórusban kezdte Ádám Emil vezetésével, aki elindította a professzionális énekesi pályán. Operaénekesi karrierig emelkedett; az, hogy végül kántor lett, vallásos édesapjának köszönhette. Kardos Péter a Thököly utcai zsinagóga főrabbija és főkántora, az Új élet főszerkesztője most ünnepelte 80. születésnapját: az évek nem homályosították el szépen csengő hangját; az ő előadásában a zsidó egyházi művek sokat megőriznek a főrabbi úr ortodox gyökereiből.Tóth Emil a Rabbiszeminárium, Zsidó Egyetem főkántora már megjelenésében is nagy ember, világhírű tenor, aki Európán kívül több földrészen vitte diadalra a magyar zsidó zenei kultúra eredményeit. Doff Imre a Frankel zsinagóga főkántora pedig azoknak a kárpátaljai zsidó hagyományoknak az örököse, amelyek nyomait írmagjában ölte ki a kegyetlen történelem. Méltóságteljes, nagyhatású kántor, ugyanakkor rejtőzködő, szerény személyiség. 

A filmben szereplő idős kántorok őrzik a világon egyedülálló askenáz dallamvilágot. Tóth Emil és Doff Imre nem sokkal a filmek elkészülte után elhunyt, a mozgóképen tudásuk, emlékük tovább él.

rendező: Fazekas Lajos    operatőr-vágó: Nádorfi Lajos
forgatókönyvíró: Benedek István Gábor    szerkesztő: Villányi Zsuzsanna 
producer-szakértő: Villányi András
narrátor: Gáti Oszkár

A vetítés Villányi András szíves hozzájárulásával valósul meg.

 

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói, filmkritikusi, elméleti tevékenységük elismeréseként idén tavasszal nyolcan részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban. Az Uránia Nemzeti Filmszínház június 2. és 18. között programsorozattal tiszteleg a nyolc díjazott munkássága előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló, díjmentesen látogatható vetítéseken a közönség személyesen is találkozhat a díjazottakkal. Helyfoglalás érkezési sorrendben.