Balázs Béla-díjasok az Urániában - Utolsó rapszódia

Június 2. és 18. között díjmentes vetítéseken találkozhatunk az idei díjazottakkal, június 12-én, szerdán a vetítés vendége Gyöngyössi Bence rendező, a Magyar Filmakdémia tagja. 

UTOLSÓ RAPSZÓDIA
2019. június 12. 19:30

(Liszt Ferenc életének utolsó napjai)

1911-ben Liszt Ferenc halálának 25. évfordulójára emlékezve egy budapesti színház próbáján váratlanul egy titokzatos nő jelenik meg, és azt állítja, hogy a darab nem fedi a valóságot; Liszt nem úgy halt meg, ahogy az a különböző regényekből és visszaemlékezésekből ismert. A színészek tudn szeretnék az igazságot és a nő elbeszélése alapján megelevenedik egy izgalmas, pergő ritmusú és romantikus történetben Liszt és egyik utolsó tanítványának, Nina Schliemannak az 1870-es évek közepétől Liszt haláláig tartó, fájdalmasan szép, szenvedélyes kapcsolata és a zeneszerző életének utolsó napjai Bayreuth-ban.

rendező: Gyöngyössy Bence
forgatókönyvíró: Fonyódi Tibor, operatőr: Csukás Sándor, vágó: Szalay Károly, producer:Gyöngyössy Bence, 
szereplők: Jordán Tamás, Sárközi-Nagy Ilona, Söptei Andrea, Molnár Piroska, Kálloy Molnár Péter

GYÖNGYÖSSY BENCE Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer

1983. óta dolgozik különböző nemzetközi filmes és televíziós produkciókban mind az öt kontinensen. Már müncheni filmfőiskolai tanulmányai alatt dokumentumfilmeket készített elnyomásban, kisebbségben vagy mélyszegénységben élő emberekről, hányódó utcagyerekekről. (Zitat - 1988, Az utolsó Volga-német zenetanár - 1989, Allein - 1992).
1997-ben forgatta Romani Kris, Cigánytörvény c. első nagyjátékfilmjét, melynek lírai hangvételére a magyar és a nemzetközi sajtó egyaránt felfigyelt.

„A film gazdag ajándékot nyújt a nézőnek, éppen annyira lírikus és varázslatos hangvételű, mint amennyire elgondolkodtató és felejthetetlen…szép, humánus, kulturált és politikailag korrekt…”
(Filmvilág). A filmet Magyarországról Oscar díjra jelölték, elnyerte a „Prix de Montreal“-t, a montreali Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes nagydíját és az Alexandriai Nemzetközi Filmfesztivál különdíját.


A kiemelkedő mozi sikert elért Egy szoknya, egy nadrág,(2005), Egy bolond százat csinál (2006) és Papírkutyák (2009) vígjátékok után az Utolsó rapszódiában (2011) Liszt Ferencnek állított emléket.
Janus c. (2015) játékfilmjében egy erdélyi család drámai sorsán keresztül mutatta be, hogy a román titkos rendőrség, a Securitate hogyan hatolt be az otthonok négy fala közé, és hogyan kontrollálta a személyes kapcsolatok legtitkosabb pillanatait. 2018-19-ben Cseppben az élet címmel Béres József feltalálóról készített nagy sikerű négy részes televíziós sorozatot, melyet a közönség kívánságára már meg is ismételtek.