Csaknem száz mecenatúrás résztvevővel kezdődik jövő héten a Magyar Filmhét

A 2014 és 2015 magyar filmtermését felvonultató mezőny 270 indulója közül 99 a Médiatanács támogatási programjának kedvezményezettje, sőt, az animációs, az ismeretterjesztő és a tévéjátékfilmes kategóriákban indulók több mint fele nyert támogatást a testület Magyar Média Mecenatúra programjában a Félvilágtól a Most múlik pontosan-filmen át a Vad Kunságig.

Hat nap, több száz film és a magyar filmkészítés krémje. Röviden így foglalhatjuk össze a 2. Magyar Filmhét programját, amelyben közel száz olyan alkotást is megtekinthetnek az érdeklődő nézők, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott. A március 1-jén kezdődő 2. Magyar Filmhét versenyprogramjában szereplő művek több mint harmada Mecenatúra-alkotás. A Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának közös rendezvényén a 2014-ben megrendezett I. Magyar Filmhéthez hasonlóan a Magyar Filmakadémia filmes díjait adják át.

A tévéjátékok között például versenyben lesz az a Félvilág, amely osztatlan sikert aratott a hazai kritikusok körében, és amelyet – a számos filmes díjat elnyert – A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró jegyez. Szintén részt vesz a megmérettetésen az ügynöktémát feldolgozó Janus, Gyöngyössy Bence filmje, valamint a merész Rejtő-adaptáció, A fekete múmia átka, amelyet Madarász Isti rendezett.

Kisjátékfilmes kategóriában is megmutatják magukat a Médiatanács-finanszírozott filmek. Vékes Csaba Hangulat-változás című munkájában Pogány Judit és Babarczy László játsszák a főszerepet; Topolánszky Tamás Levél Istenhez című mozgóképében Kulka János tűnik fel; Oláh Kata filmjében, az En Passantban pedig, amely a családon belüli erőszak témáját dolgozza fel, Gryllus Dorkát láthatjuk a főszerepben.

Az elmúlt két évben sem maradt a közönség figyelemreméltó mecenatúrás dokumentum- és ismeretterjesztő filmek nélkül. A természetfilmek közül a Filmhéten is látható lesz Mosonyi Szabolcs népszerű filmje a Vad Kunság – a Puszta rejtett élete, valamint Tóth Zsolt Marcell állatok megfigyeléséről szóló alkotása a Kis kamerák, nagy vadak. A természetfilmek mellett változatos témájú művek láthatóak, többek között a mai fiatalok párválasztási szokásairól (Helló, Szia, Csókolom!, Oláh Kata r.), a Rákosi-rendszer egyik legnagyobb kirakatperében részt vevő filmesekről (Cinema Inferno, Novák Tamás r.) és a Quimby zenekar nagy sikerű daláról, a Most múlik pontosanról (Engedem, hadd menjen, Lévai Balázs r.).

Az animációs filmes felhozatal elvezet a klasszikus magyar alkotásoktól messzi vidékeken át a legemberibb dolgokig. Látható lesz Horváth Mária animációs sorozatának legújabb része, A Négyszögletű Kerek Erdő: Szörnyeteg Lajos, jaj, de álmos című alkotás, amely Lázár Ervin meséje alapján készült. A sorozat egy korábbi epizódja, a Maminti, a kicsi zöld tündér elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) legjobb 3D-animációjának járó díját 2013-ban. Forog majd az indiánmesék világát megidéző a Kojot és a szikla is, amelyet Gauder Áron rendezett, valamint nem maradhat ki a felsorolásból Glaser Kati sem, aki a 2013-as KAFF-on két díjat is elhozott (legjobb forgatókönyv és a diákzsűri díja) A három nagymamám volt című filmjével: ezúttal a Városi legendák-sorozat egy epizódjával száll versenybe a Filmhéten.

A II. Magyar Filmhét helyszíne ebben az évben is a MOM Parkban található Cinema City lesz, a Filmakadémia díjait pedig március 6-án adják át a győztes alkotásoknak.