Elindult a Filmalap történelmi filmes programja

Elindult a Filmalap történelmi filmes programja, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehet jelentkezni szeptember 15-ig. A Filmalap a kezdeményezéssel egyszerre ösztönzi az alkotókat a történelmi témák feldolgozására és figyelembe veszi a magyar mozinézők igényeit.

A programra olyan filmtervekkel lehet pályázni, melyek a nagyközönség számára befogadhatóan idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. A történelemkönyvekből ismert események és személyek mellett érdekesek lehetnek a nagyközönség által kevésbé vagy egyáltalán nem ismert hősök és történetek is, továbbá olyan helyzetek, ahol a kitalált főszereplők sorsának hátterében jelenik meg a valóságostörténelmi folyamat, vagy annak egy-egy meghatározó részlete.

A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat, a Filmalap olyanok jelentkezését várja, akik tehetséget éreznek magukban arra, hogy egy magyar történelmi vonatkozású történetet hozzanak létre, mely a magyar mozinézőket és a nemzetközi filmes piac, illetve a fesztiválok közönségét is érdekelheti.

Az elbírálás során nem maga a hős/főszereplő személye, vagy a történelmi esemény, korszak fontossága lesz az egyedüli meghatározó szempont, hanem az is, hogy a filmterv hogyan dramatizálja témáját, mennyire képes érzelmileg követhető, világos célok, motivációk és dinamikusan épülő tétek mentén elmesélni a történetet. A zsűri azon filmterveket választja ki, melyekben a sikeres megvalósítás lehetőségét látja.

A kiválasztott filmtervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A Filmalap a díjazott filmtervek alkotói számára forgatókönyv fejlesztési célú pályázati kiírást fog közzétenni. A forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség.

A teljes pályázati kiírás az alábbi linken érhető el: http://mnf.hu/hu/palyazatok/aktualis-palyazatok/felhivas-a-magyar-nemzeti-filmalap-kozhasznu-nonprofit-zrt-tortenelmi-jatekfilmterv-programjaban-valo-reszvetelre