Európai Filmdíjak 2016

Átadták az Európai Filmakadémia díjait huszonkilencedik alkalommal Wroclawban szombat este. A Toni Erdmann című német alkotás mind az öt jelölését díjra váltotta.

A 29. Európai Filmdíjakat Wroclawban tartott gálán adták át a nyerteseknek, akikre az Európai Filmakadémia háromezer tagja szavazhatott.

A legtöbb díjat a német Maren Ade által írt és rendezett Toni Erdmann kapta: a legjobb európai film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv díját is bezsebelte. A film két főszereplője: Sandra Hüller és Peter Simonischek pedig alakításaikkal elnyerték a legjobb európai színész és színésznő díját. A Toni Erdmann ilyen díjeső után nagy reménnyel számíthat az Oscar-díjra is.

A legjobb vígjátéknak Hannes Holm című filmjét választották.

Az idei év európai felfedezettjének járó díjat  első nagyjátékfilmes rendező Olli Maki legboldogabb napja című drámája kapta.

A tiszteletdíjjal Andrzej Wajda nemrégiben elhunyt lengyel filmrendezőre emlékeztek meg.

Pierce Brosnan pedig a nemzetközi filmek terén elért eredményeiét kapott tiszteletdíjat. Karrierje során mind a kamera előtt és mögött is bizonyította tehetségét.

A legjobb dokumentumfilm díját Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című alkotása nyerte el.

A legjobb animációs játékfilm  Claude Barras  stop motion filmje kapta.

A legjobb rövidfilm díját Thomas Vroege, Floor van der Meulen és Issa Touma 9 days – From my window in Aleppo című háborús kisfilmjének ítélték oda.

Az összes díjazott:

https://www.europeanfilmacademy.org/News-detail.155.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=483&cHash=857f9d23adcb3c07af07b05703c84ff1