FÁBRI ZOLTÁNRA EMLÉKEZTEK SZÜLETÉSÉNEK 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

A Körhinta, A Pál utcai fiúk, az Isten hozta, őrnagy úr! rendezőjére emlékeztek születésének századik évfordulója alkalmából pénteken a Farkasréti temetőben található sírjánál.

Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója felidézte, hogy a főiskolán két évig tanulhatott Fábri Zoltánnál, így megtapasztalhatta, hogy a legendás rendezőt milyen gondos alaposság, a részletek milyen pontos megtervezése jellemezte. Mint elárulta, Fábri Zoltán festői képzettségéből adódóan rajzos formában tervezte meg minden filmjelenet beállításait. Társadalmi problémák, emberi sorsok iránti érzékenysége minden filmjében jelen van – méltatta a rendezőt Káel Csaba, hozzátéve: Fábri Zoltánnak, a magyar és az egyetemes filmkultúra óriásának művészetét itthon és a nagyvilágban egyaránt elismerik.

 

Radnainé Fogarasi Katalin, a megemlékezést szervező Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az 1994-ben elhunyt rendező sírja 2002 óta védelmet élvez. Fábri Zoltánról mindenkinek elsősorban legendás filmje, az 1956-ban Cannes-ban Arany Pálmára jelölt Körhinta jut eszébe, de a rendező nevéhez fűződik többek között az Isten hozta, őrnagy úr! vagy az Ötödik pecsét is; filmjeiben pedig olyan színészóriások játszottak, mint Garas Dezső, Márkus László, Sinkovits Imre vagy Őze Lajos – jegyezte meg.