Gratulálunk! Újabb elismerés az Örök tél című filmnek

A Legjobb Filmdrámának járó díjat nyerte a floridai Fort Lauderdale Nemzetközi Filmfesztiválon az Örök tél. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb regionális filmfesztiválja elkötelezetten támogatja a fiatal, feltörekvő és innovatív alkotók sikeres megjelenését, legyen szó amerikai vagy nemzetközi filmesekről.

Szász Attila filmje 1944 decemberében indul, és a GUPVI fogolytáborában játszódik, ahová a szovjet katonák magyarok ezreit hurcolták el kényszermunkára. A cselekmény főhősei Irén (Gera Marina) és Rajmund (Csányi Sándor), akik a fogolytáborban ismerkednek meg, és miközben próbálnak életben maradni, valószerűtlen romantikus kapcsolat alakul ki közöttük.

Az alkotás korábban díjat nyert többek között St. Louisban, Indianapolisban és Los Angelesben, megkapta a Legjobb Európai Tévéfilmnek járó Prix Europa-díjat, az A-kategóriás Montreáli Filmfesztiválon pedig a Legjobb Rendezés díját is. A film fesztiválkörútja Barcelonában, Alaszkában és Indiában folytatódik.

Az Örök tél alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró nevéhez olyan sikeres történelmi tévéfilmek fűződnek, mint a Félvilág és A berni követ. Következő közös munkájuk, az Apró mesék című történelmi thriller jövő márciustól látható a hazai mozikban.