Gratulálunk a Magyar Filmakadémia tagjainak!

Gratulálunk a Magyar Filmakadémia tagjainak az elmúlt hét sikereihez!

A hétvégén adták át a 68. Cannes-i Filmfesztivál díjait, amelyből négyet Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia hozott el. A többek között a nemzetközi kritikusok szövetsége, a FIPRESCI elismerését, a francia újságírók Francois Chalais-díját, a technikai Vulcan díjat és a Grand Prix-t is kiérdemlő alkotást a Magyar Filmakadémia több tagja is segítette szakértelmével. Ezúton is gratulálunk Melis László zeneszerzőnek és Forgács Erzsébet sminkmesternek!

Eközben a Magyar Média Mecenatúra díjátadóján több Filmakadémia tag alkotását is díjazták a hét elején. Különdíjat kapott Zsigmond Dezső rendező A három királyok című dokumentumfilmes trilógia rendezéséért, a hátrányos helyzetű emberek helytállásának bemutatásáért.

Az Ismeretterjesztő film kategória második helyezésért járó díjat Oláh Kata A Griff, a Dámvad és a Varjú című film rendezéséért, valamint három erdélyi író és közéleti ember, három értékes, de még mindig kevéssé közismert irodalmi életmű, három példaadó emberi sors pontos és beleérző megidézéséért kapta.

A Dokumentumfilm kategória harmadik helyezettjeként vehette át az Ember Judit-díjat Skrabski Fruzsina. A zsűri indoklása szerint Az Elhallgatott gyalázat érdeme, hogy először foglalkozik teljes dokumentumfilmben e máig kibeszéletlen, irodalomban, filmben csak ritkán megidézett súlyos bűnnel.


TV játékfilm kategória első helyezettje a Berni követ lett, amelyért Szász Attila rendező vette át a Fehér György-díjat. A zsűri indoklásában különösen nagyra értékelte a hibátlan csapatmunkát. Fiatal filmesek sora bizonyította az elmúlt években, hogy a bölcsesség és a szellemesség, a drámai történet és a népszerűség nem ellentétesek a tévéfilmek világával. A Berni követ alkotói e stíluseszmény jegyében idézték fel az 1956 utáni megtorlás egy kevéssé ismert epizódját. Gratulálunk!