Gratulálunk! Rofusz Ferenc a Nemzet Művésze lett

Az Oscar-díjas magyar animációs rendező, Rofusz Ferenc is egyike a hét alkotónak, akiket idén a Nemzet Művésze címmel tüntetek ki. A díjazottak között van Orosz István animációs rendező is.

Rofusz Ferenc A légy (1980) című animációs kisfilmjével nyerte el annak idején az Oscar-díjat, most pedig a Nemzet Művésze elismerést vehette át a pesti Vígadóban hétfő délelőtt megrendezett ünnepségen. Az animációs rendező legútóbbi munkája a Hoppi mesék című rajzfilmsorozat.

Szintén a Nemzet Művésze díjat kapta meg Orosz István grafikusművész, akinek olyan animációs remekek fűződnek a nevéhez, mint az Idő látképei (2004) és az Albrecht Dürer rinocérosza (2017). 

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából.

A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt, a testületet 11 Kossuth-díjas művész alkotja. A díj a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet alkotóinak adományozható.

A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét - bizonyos esetekben 50. életévét - betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.