Hét új magyar film kap támogatást a Filmalaptól

Hét új mozifilm gyártását támogatja a Filmalap. M. Kiss Csaba Rohonyi Gáborral közösen, továbbá Gigor Attila, Török Ferenc, Sopsits Árpád, Sándor Pál, Kamondi Zoltán és Pacskovszky József új filmjének gyártása is támogatást kap. A Magyar Filmakadémia tagjai több új produkcióban dolgoznak, gratulálunk nekik!

M. Kiss Csaba szerkesztő-riporter és Rohonyi Gábor (Konyec) Brazilok címmel forgat mozifilmet, melyben a foci és a szerelem minden gátat áttör. A könnyes, humoros, „etno-mese” egy kis vidéki településen, Acsán játszódik, ahol az új, fiatal plébános elintézi a polgármesternél, hogy a romák csapata, a Brazilok is indulhasson a falubajnokságon. A filmben fiatal színésztehetségek - Farkas Franciska, Mészáros Blanka, Nagy Dániel Viktor, Dóra Béla -, ismert színészek, többek között Bánki Gergő, Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Kaszás Gergő, Schell Judit Rezes Judit, Dobó Kata, Gryllus Dorka játszanak együtt amatőr roma szereplőkkel. A Brazilok-ban Gáspár Laci is feltűnik, az énekes sztár önmagát alakítja. A Brazilok forgatókönyvét M. Kiss Csaba, Muhi Klári és Huszár Péter írta. Producere Mécs Mónika (Csak a szél, Konyec, Kaméleon) és Mesterházy Ernő, gyártója az M&M Film, a Filmalap gyártási támogatása 361,875 millió forint.

A nyomozó író-rendezője Gigor Attila hét év után forgat újra mozifilmet. A Kút címmel készülő új alkotása a szeretet fogalmát és őszinte emberi érzelmeket állítja a középpontba. Gigor új filmje egy elhagyott benzinkúton játszódik, valahol az osztrák határ közelében. A pusztulásra ítélt lerobbant helyet egy budapesti vállalkozó üzemelteti, aki lányok svájci futtatásából él, és kis háremét a kútról indítja útnak alvállalkozó sofőrjeivel. A Trokán Nóra, Kurta Niké, Pokorny Lia, Jankovics Péter László Zsolt és Horváth Csaba főszereplésével készülő film forgatása a napokban kezdődik, az operatőr Herbai Máté (Utolsó idők, A nyomozó), a látványtervező Pater Sparrow (1). A Kút producere a KMH Filmet vezető Pusztai Ferenc. Gigor Attila új alkotása előreláthatóan jövő tavasszal kerül a magyar mozikba a Vertigo Média forgalmazásában. A Kút gyártását 314,619.552 millió forinttal támogatja a Filmalap.

Rudolf Péter, Nagy-Kálozy Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra és Tasnádi Bence főszereplésével forgat filmet Török Ferenc (Moszkva tér, Szezon, Senki szigete) 1945 egy augusztusi napjának történéseiről. A dráma helyszíne egy felbolydult állapotú Tokaj-hegyaljai kisváros, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül, miközben már jelen vannak a szovjet csapatok tankjai. Az 1945 címmel készülő film Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájának feldolgozása lesz, a forgatókönyvet Szántó és Török Ferenc közösen jegyzi. A film operatőre Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László. A Katapult Film gyártásában, Angelusz Iván és Reich Péter producerek irányításával készülő film jövőre kerülhet a mozikba, a Filmalap támogatása 316 millió forint.

Sopsits Árpád (Céllövölde, Torzók, A hetedik kör) rendezésében forog augusztus végétől a magyar kriminalisztika történet egyedi fejezetét, a martfűi sorozatgyilkosságot feldolgozó pszicho-thriller. A martfűi rém címmel készülő film 1957-67 között a szocializmus Magyarországán megtörtént hat bűnesetet és azok nyomozását dolgozza fel fikciós elemekkel vegyítve. A korabeli Magyarország nyomott társadalmi-politikai-pszichológia légkörében játszódó pszicho-thrillerrel párhuzamosan a szereplők között létrejövő lélektani dráma is kibontakozik Sopsits új filmjében, mely legkorábban 2016 őszén kerülhet a mozikba. A martfűi rém operatőre Szabó Gábor (Jób lázadása, Meteo, Boldog új élet), producere Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (Focus-Fox). A Filmalap 509,821.902 millió forinttal támogatja a filmet.

A Bohóc a falon, a Régi idők focija, a Ripacsok, a Szerencsés Dániel és a Miss Arizóna című legendás magyar filmalkotások rendezője, Sándor Pál is újra mozifilmet rendez: augusztus végétől Vándorszínészek címmel forog új filmje. Az 1800-as évek első felében játszódó kosztümös „road movie” egy színtársulat külső és belső utazásának humorral és iróniával átszőtt története. A Filmalap támogatásával fejlesztett forgatókönyvet Sándor Pál, Szekér András és Péterfy Gergely közösen jegyzi. A főbb szerepekben Mohai Tamás, Martinovics Dorina, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálozy Eszter, Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyászky Attila lesz látható. A forgatásra mintegy 60 különböző belföldi helyszínen kerül majd sor, az operatőr Garas Dániel (Moszkva tér, Swing) lesz. A Vándorszínészek gyártását 547,625 millió forinttal támogatja a Filmalap. Sándor Pál új filmje a tervek szerint már 2016 őszén látható lesz a mozikban.

Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza főszereplésével készül Kamondi Zoltán (Halálutak és Angyalok, Kísértések) új filmje, a Halj már meg! A szatirikus, sok humorral átszőtt krimi forgatása nyár végén kezdődik salgótarjáni és budapesti helyszíneken. A film forgatókönyve Márton László Ez csak egy hétköznapi látogatás című novellájából készült. A fordulatos történet mozgatórugója egy 60-as éveiben járó MÁV mozdonyvezető hirtelen halála, mely következtében az elhunyt kettős életére, egy szerelmi háromszögre, a zavaros múltra és gyanús alvilági kapcsolatokra is fény derül. Egy titkos szállítmány a gazdagság reményével kecsegteti az elhunyt hozzátartozóit, akik szeretnék megtudni, kit is szerettek valójában. Kamondi Zoltán új filmjének művészeti vezetője Koltai Lajos, producere Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (Focus-Fox). Az operatőr Nagy András és Medvigy Gábor lesz. A Halj már meg! 2016 végén kerülhet a mozikba, a Filmalap gyártási támogatása 476,871.827 millió forint.

A tökéletes gyilkos címmel készül Pacskovszky József (Esti Kornél csodálatos utazása, A vágyakozás napjai) új filmje, a pszichológia thriller napjainkban játszódik Budapest dzsungelében. A több szálon futó izgalmas cselekmény nem várt, helyenként borzongató fordulatokat tartogat a nézők számára. A látványos képi világról Gózon Francisco operatőr (Szamba, Magyar szépség, Iszka utazása) gondoskodik. A Pacskovszky József és Pacskovszky Zsolt közös forgatókönyvéből készülő film producere Hábermann Jenő (Film-Art Stúdió). A 2016-os hazai mozibemutatóra tervezett thriller gyártását 415,5 millió forinttal támogatja a Filmalap.

Hörcher Gábor Drifter című filmje végleges változatának elkészítéséhez 10 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Döntőbizottsága. A rangos amszterdami fesztivál (IDFA) legjobb elsőfilm díjával jutalmazott dokumentumfilm egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srácról szól, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz és autót épít magának. A film forgatása közel 5 évig tartott, a végleges változat mintegy 200 órányi leforgatott anyagból a magyar KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készül. A Drifter producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György.

Filmgyártás-előkészítési támogatást a Lengyel Balázs rendezésében készülő Lajkó – Cigány az űrben és Árpa Attila Holtomiglan címmel készülő alkotása kapott.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)