Közönségdíj az ÁTJÁRÓHÁZ-ért a Fantasporto-n

Portugália legrégebb óta megrendezett, népszerű seregszemléje, a szombat este véget ért 44. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztivál külön programot szentelt a hazai alkotóknak és műsorra tűzte a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit az elmúlt héten Portóban. Madarász Isti ÁTJÁRÓHÁZ című fantasy-romkomja elnyerte a fesztivál közönségdíját, míg a Nemzeti Filmintézet filmpromóciós tevékenységét különdíjjal méltatták a szombat esti zárógálán.

Látványos fantasyba oltott romantikus vígjáték Madarász Isti Átjáróház című alkotása, amelynek főhőse új munkahelyén, a hullaház hűtőszobájában látja viszont nemrég megismert szerelmét. A fiatalember elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől, aki az elhunytak lelkére pályázik. A Fantasporto fesztivál közönségdíjával kitüntetett Átjáróház főszerepeit Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja.

Az 1981 óta minden évben a festői szépségű Portóban megrendezett nemzetközi fesztivál Portugália legnagyobb filmes seregszemléje, amelynek fő célja a minőségi alkotások felvonultatása, kiemelten a fantasy, horror és sci-fi műfajokban. Az elmúlt húsz év alatt összesen 47 magyar filmet mutattak be a Fantasporto-n, ahol 26 díjat nyertek el a hazai alkotások.

A Retrospective – Visions of Hungarian Cinema című, idei válogatásban a hazai mozikban rekordnézettséggel szereplő Semmelweis, a Mellékszereplők és a Mesterjátszma is látható volt a legújabb filmek közül, továbbá a korábbi évek terméséből a Post Mortem, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Fantasporto 2015-ös fődíjával kitüntetett Liza, a rókatündér, a Drakulics elvtárs, valamint a Martfűi rém című filmek.

A Nemzeti Filmintézet filmpromóciós tevékenységét elismerő különdíjat Bereczki Csaba nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgató és Bényei Márta fesztiválmenedzser személyesen vette át a szombat esti zárógálán Portóban.


Forrás: NFI