Közgyűlés a Magyar Filmakadémián - Interjú Novák Emillel, a Filmakadémia elnökével

Május 8-án, vasárnap tartja 2016-os éves közgyűlését a Magyar Filmakadémia Egyesület. Novák Emillel, a Filmakadémia elnökével a megalakulás óta eltelt másfél évről, a szakma bevonásának fontosságáról, a magyar film nagy évéről, illetve a 2. Magyar Filmhét és a Magyar Filmdíj tapasztalatairól beszélgettünk.

Filmhu: Mi a fő célkitűzése a közgyűlésnek, milyen napirendi pontokat terveztek megbeszélni?

N.E.: A napirendi pontok az elmúlt év elnöki beszámolója, költségvetésének ismertetése és a jövő évi költségvetés elfogadása lesznek. Alapszabály-módosításra is vannak javaslatok, és az új tagokat is most fogjuk felvenni.

Filmhu: Miért van szükség alapszabály-módosításra?

N.E.: Az Egyesület működésének könnyítése érdekében szeretnénk javaslatot tenni, például, hogy lehetőséget adjon az internetes szavazásra. Elkészült egy önálló, zárt rendszerünk, amit a Filmdíj szavazásnál is alkalmaztunk, és a szekciók is ezen keresztül kommunikálnak egymással. Ezt szeretnénk az alapszabályba illeszteni, valamint azt, hogy az Egyesület valamiféle gazdasági tevékenységet is folytathasson, hogy könnyebb legyen a működésünk.

Filmhu: Hol tart most a Filmakadémia? Mi mindent értetek el az elmúlt másfél évben?

N.E.: Ezalatt a másfél év alatt teljesítettük azokat a terveket amiket kitűztünk, illetve elvártunk saját magunktól - és a pártoló tagjaink is elvártak tőlünk. 30 taggal indultunk, ma már 200 fölött vagyunk (a taglista ITT tekinthető meg),  gyakorlatilag önállóan meg tudtuk valósítani az 2. Magyar Filmhetet, és a Magyar Filmdíj átadását, ami szintén nem volt kis feladat. Tulajdonképpen mind a két program sikeresnek mondható, a szakma részéről egyértelmű volt, hogy örömmel és lelkesedéssel fogadták az első Filmdíjat. Azt kell mondjam, hogy minden szempontból nehéz, de sikeres másfél év áll mögöttünk. Úgy hiszem, hogy a Magyar Filmakadémia Egyesület mostara megtalálta a helyét a filmes intézmény rendszerben, és reményeim szerint az egyik vezető pozícióját is betölti majd a magyar filmiparnak.

Filmhu: A Filmdíj sikeréhez az is hozzájárult, hogy az utolsó pillanatig sikerült titokban tartanotok a díjazottak neveit.

N.E.: Ez volt a célunk, hogy a teljes szakma képviseletében  az Akadémia tagjai szavazzanak, és sikerült olyan zárt informatikai rendszert kialakítanunk, hogy abból nem tudott kiszivárogni információ, az eredményeket közjegyző jelenlétében összesítettük, és valóban csak az a három ember látta és tudta, aki ott jelen volt, és akiknek titoktartási kötelezettségük volt. Bár bizonyos filmek domináltak, akárcsak az Oscar-díjnál, az eredmények azt bizonyítják, hogy már a jelöltek is a szakma egyetértésével találkoztak, és aztán a győztesek is. Most már a szakma is jobban érzi ennek a díjnak a súlyát, a következő szavazás még érdekesebb lesz. Biztos, hogy a Filmhét eddigi tapasztalatai alapján finoman változtatni fogunk a rendszeren, hogy még sikeresebbé tudjuk tenni a közönség számára is ezt a rendezvényt.

Filmhu: Mennyire aktívak az Akadémia tagjai a közös ügyekben?

N.E.: Az Akadémia fejlődik, a filmiparban dolgozókért próbál lépéseket tenni, az alapszabályában leírtak szerint. A sokfajta érdek, sok fajta szempont mentén ez nem egyszerű dolog, nem könnyű összefogni a szakmát, de érvényes és működik a demokratikus modell, és  igazságos eredmények születnek. Ezért is fokozódik az Egyesületen belül az aktivitás, és egyre inkább meg fogunk jelenni a nyilvánosságban.

Filmhu: Nagy évet zárt a magyar film, amiben az Akadémiára is nagyobb figyelem hárult.

N.E.: Igen. Nagyon sokat köszönhetünk Nemes Jeles Lászlónak, ez nem titok, és kifejezetten büszkék vagyunk arra, hogy a sorainkban üdvözölhetjük őt, és hogy a Filmhetet és a Filmdíjat is segítette a Saul fia sikere.

Filmhu: Gondolom alapvető célkitűzés, hogy a közgyűlésre minél többen elmenjenek.

N.E.: Minden szervezetnek ez a célja. De sok magyar filmes szervezetnek az nagy tragédiája, hogy elfásult, vagy elvesztette azt a közösségi energiát, ami anno létrehozta, és mára csak a váza maradt. Márpedig ha a tagok nem érzik annak a súlyát, hogy jelen legyenek, és a véleményükkel befolyásolják az adott egyesület munkáját, akkor az csak vegetálni fog. A Filmakadémia egy új egyesület, és pont ezt az elhaló energiát próbálja újraéleszteni. Hogy jöjjenek vissza azok az emberek, akik a hitüket vesztették, és akik régóta nem csatlakoznak semmihez,  mert úgy gondolják, hogy úgyis  ugyanaz a három-négy ember dönti el a dolgokat. Remélem, sikerül megnyernünk ezeket a filmeseket, hogy újra aktívan részt vegyenek a közösség életében.

 

Az európai filmakadémiák sorában tizennyolcadikként 2014 júliusában alakult meg a Magyar Filmakadémia. Tagságába várnak minden olyan filmes szakembert, aki 2 játékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, kisjátékfilm vagy animációs film elkészítésében közreműködött mint producer, rendező, operatőr, vágó, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, látvány-, jelmez-, vagy díszlettervező, hangmérnök, hangmester, smink és maszkmester, és filmalkotásait filmszínházban, illetve televízióban már bemutatták.

Forrás: magyar.film.hu