Magyar alkotás lett Európa legjobb tévéfilmje

Európa legjobb televíziós filmjének választották Tasnádi István Memo című filmjét a pénteken véget ért Prix Europa fesztiválon, írja az MTI.

A berlini fesztivál összesen 14 kategóriában díjazza az európai televíziós, rádiós és online műsorkészítőket, valamint azok alkotásait. Európából több mint száz filmet neveztek a tévéfilm kategóriába, amelyek közül 22 jutott a döntőbe. Ezek egyike volt Tasnádi munkája, amelyet végül a legjobbnak választottak.

"Nagyon pozitív kritikát kaptam a zsűritől, nem is akartam hinni a fülemnek. Zárszóként a finn korelnök azt mondta: megint bebizonyosodott, hogy Magyarország mekkora filmes nemzet. Ekkor azt éreztem, hogy leesek a székről" – mondta Tasnádi a díj átvétele után.

A Memót tavaly októberben mutatták be a Duna tévén, idén márciusban elnyerte a tévéfilmek kategóriájában a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat. A főbb szerepekben Lengyel Tamás, Molnár Áron, Haumann Péter és Holecskó Orsolya látható. Tasnádi nem csak rendezte a filmet, a forgatókönyvét is ő jegyzi.