Meghívó a Vasgyökerek című új dokumentumfilmem díszbemutatójára

Film a Szentendrén élő Dr.Sípos József orvos, műgyűjtő, alkotóról. Bemutató Szentendrén, a P'Art Moziban október 22-én, szombaton 17.00 órára.

Dr. Sipos József orvos önmaga szerint is ellentmondásos személyiség, megátalkodott lavírozó, még a Securitate sem törte meg. Elárult ember, de nem akar szembesülni az elárultatásával, és aki mindent megtesz azért, hogy ne érezze magát csalódottnak.

Erdélyi gyökerek, németországi múlt, magyarországi jelen, ez mind a sajátja. Ember, fa -és fém-szobrász, szenvedélyes gyűjtő, aki csempészett egy életen át, és akinek ma már a párkapcsolata a legfontosabb.

Szentendre, 2016.09.07. Varga Ágota

 

A Filmvilág 2016. novemberi számában fog megjelenni Varga Ágotával készült interjú, alább egy részlet:

“Új filmem, a Vasgyökerek egy 80 éves orvosról szól, aki 1980-ban disszidált Erdélyből Németországba. Sok dísztárgyat kapott a betegeitől Erdélyben, és elkezdte szenvedélyesen gyűjteni a Zilahi-kerámiákat, a különböző fafaragásokat, a magyar néprajzi emlékeket. Ezért rászállt a Securitate. Előbb be akarták szervezni, majd kirakatpereket indítottak ellene. Úgy döntött, elhagyja az országot. Nagy nehezen megszerezte a német állampolgárságot, és onnan járt haza Erdélybe, hogy kicsempéssze az emléktárgyakat az országból.
Ekkor szállt rá igazán intenzíven a román titkosszolgálat. Beszervezték a barátait, a rokonait, akiknek jelenteniük kellett, mit csinál kint és otthon. Ő erről nem tudott semmit: a filmben kapja meg a dossziéját, és a kamera előtt szembesül vele, hogy ki jelentett róla. A habitusából ered, hogy ezen is felül tudott emelkedni. 2000 óta Magyarországon él, és hulladékból készít szobrokat, dísztárgyakat, illetve olyan fafaragásokat Krisztusról, amiken Krisztusnak testi hibái vannak, pl. sovány, és kiállnak a bordái. Mikor rákérdeztem, miért csinálja ezeket, nem tudta megmagyarázni – belső, misztikus indíttatásról beszélt –, de szerintem így fogalmazza meg azt a szenvedést, amit Zilahon átélt. Hogy nem tudott kiteljesedni ott, ahol akart. Ősszel lesz a film premierje a köztévén. A díszbemutató Szentendrén lesz a Szentendrei Önkormányzat támogatásával.”

Varga Ágota Balázs Béla-díjas, UNESCO –és Tolerancia –és Ember Judit-díjas filmrendező, közel 100 dokumentumfilmmel a háta mögött. Több jelentős nemzetközi, és hazai filmfesztiválon díjazták alkotásait. Filmjei általában vitára ingerlők, melyeket jelentős sajtóvisszhang kísér.