Nádorfi Lajos életmű kiállítása

Így  láttam – a kamera mellől - Nádorfi Lajos Balázs Béla-díjas operatőr életmű-kiállítása a Fugában. 

 

Megnyitó: 2020. január 9. 18:00

Helyszín: FUGA - BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

megnyitja: Keleti Éva
közreműködik: Sebestyén Márta és Andrejszki Judit

 

50 évvel ezelőtt, 1970. január 14-én lettem a Magyar Televízió munkatársa. Munkám során különböző tájakon természeti csodák, rendkívül érdekes személyiségű emberek és lenyűgöző szépségű emberi alkotások vettek körül: több ezer méter magas hegyek, dél-amerikai, ázsiai, európai népek és csodálatos kultúráik, szibériai sámánok, különféle vallási ünnepek, egyszerű, de nagyszerű emberek ugyanúgy, mint a fantasztikus művészek és tudósok.

Ezért aztán a rendkívül szűkre szabott filmnyersanyag, a műsoridő és a meghatározott témakörök korlátai miatt a filmek, tévéműsorok forgatása során kénytelen voltam a kamera mellől fotókat is készíteni, nem hagyhattam ott azt a sok gyönyörűséget megörökítés nélkül!

Örök hálával tartozom Keleti Évának, aki arra biztatott, hogy csináljunk egy életmű-kiállítást. Rendkívül megtisztelő számomra, hogy a Magyar Fotográfia Örökifjú Nagyasszonya hónapokon át türelmesen válogatta a képeimet. Nagyon tanulságos élmény volt vele együtt nézegetni a fotóimat.

Nem volt egyszerű a feladat, mert a kiállításnak is korlátai vannak, az életműnek csak a töredéke fér bele. Több mint 60 országban forgattam néprajzi, szociológiai, történelmi, természeti és művészeti témákban ismeretterjesztő filmeket. Abban állapodtunk meg, hogy a válogatás ezúttal kizárólag fotográfiai szempontból történik, ámde én nem tagadhatom meg ismeretterjesztő mivoltomat, ezért némi tájékoztatást írok a képek mellé, abban bízva, hogy a kiállítás látogatói számára így érthetőbbé válik, hogyan láttam a világot a kamera mellől.
/Nádorfi Lajos/