Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét!!!!!

Kihirdették a 2018-as Oscar-díj hivatalos jelöltjeit, köztük a Legjobb idegennyelvű film díjáért versenyző filmeket is. Legnagyobb örömünkre Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is a jelöltek közt szerepel, a film négy másik alkotással száll versenybe március 4-én.

Testről és lélekről már eddig is számos nemzetközi elismerésben részesült: a tavalyi évet a Berlinale Arany Medvéjével indította, Herbai Máté operatőri munkáját a 2017-es Camerimage Filmfesztiválon fődíjjal jutalmazták, Borbély Alexandrát pedig decemberben választották a kontinens legjobb színésznőjének az Európai Filmdíjak átadásakor, majd a film bekerült a Legjobb idegennyelvű Oscar-díj kilenc esélyest felsoroló listájára is. Innen már csak egy lépés volt, hogy hazánk nevezettje hivatalosan is az Amerikai Filmakadémia díjáért versenyezzen, Enyedi Ildikó alkotása pedig a mai napon bekerült az öt jelölt közé.

Az idei jelöltek:

Enyedi Ildikó: Testről és lélekről (Magyarország)

Sebastián Lélio: Egy fantasztikus nő (Chile)

Ziad Doueiri: The Insult (Lebanon)

Andrey Zvyagintsev: Szeretet nélkül (Oroszország)

Ruben Östlund: A négyzet (Svédország)

A floridai Palm Springsben, a közelmúltban megrendezett közönségtalálkozón, a megjelent kritikusok rávilágítottak, hogy Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a díjra esélyes alkotók között. A hollywood-i filmes díjakkal kapcsolatos esélylatolgatásra szakosodott oldal, a Goldderby.com nem számított a Testről és lélekről Oscar-jelölésére, listájukon a 8. helyre tették a magyar alkotást. Bár a film Netflixes bemutatója kapcsán kiemelik, hogy a shortlistesek közül Enyedi Ildikó rendezése számíthat a legszélesebb körű nézettségre, úgy vélték, hogy a film vágóhídi jelenetei túlságosan is megfekszik majd a szimpla szerelmi történetre számító Oscar-szavazók gyomrát, de szerencsére nem lett igazuk.

Az idei, immár 90.Oscar átadó gálára március 4-én, Los Angelesben kerül majd sor.