Tájékoztató a Magyar Filmakadémia tevékenységeiről

A 2014. július 30-án alakult Magyar Filmakadémia immár 186 tagot számlál. Az egyesület az elmúlt évben számos szakmai programot, nemzetközi Mozgóképoktatás Konferenciát szervezett, jelen volt a legfontosabb filmes eseményeken, jelenleg pedig teljes erőbedobással készül a 2. Magyar Filmhétre, melyet 2016. március 1. és 6. között a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendez meg.

A Magyar Filmakadémia jelenleg 186 tagot számlál, akik között olyan alkotók szerepelnek, mint Rofusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cakó Ferenc Arany Medve-díjas rendező, Dobó Kata színész,Angelusz Iván producer, Balázs Gábor hangmérnök, Bodzsár István producer, Elek Judit rendező, Fazekas Lajos rendező, Fillenz Ádám operatőr, Herendi Gábor rendező, Lemhényi Réka vágó,Jancsó Dávid vágó, Major István producer,Forgács Erzsébet maszkmester, Temesváry Károly maszkmester, Máthé Tibor operatőr, Mécs Mónika producer, Pusztai Ferenc producer, Ternovszky Béla rendező vagy Vitézy László rendező.

A Magyar Filmakadémia 2014. július 30-i alakuló gyűlése óta két közgyűlést (2015.07.31., 2015.05.28.), továbbá 2015-ben három rendkívüli közgyűlést (2015.01.18., 2015.04.02., 2015.09.19.) tartott, 2016.január 13-15. között pedig megalakult a rendező, producer és operatőr szekció és a többi szekció szerveződése is folyamatban van.

Az egyesület weboldala 2014 szeptembere óta üzemel. Folyamatos fejlesztéseken ment keresztül, s ezáltal az egyik legnaprakészebb internetes felületté vált. Segítségével az akadémia rendszeresen tájékoztatja tagjait és a sajtó képviselőit a filmszakma aktuális kérdéseiről.

A Magyar Filmakadémiatagjai részére rendszeresen szervez szakmai vetítéseket és továbbképzéseket, továbbá gondoskodni kíván beteg, vagy idős koruk miatt rászoruló tagjairól: a beérkezett kérvények alapján három főnek nyújtott szociális támogatást a tavalyi évben.A Magyar Filmakadémia számos filmes rendezvényen is képviselte magát 2015-ben. Az akadémia elnöke, Novák Emil vezette az 1. Mecenatúra díjátadó szakmai zsűrijét, amelynek döntése alapján ítélték oda a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott és az 1. Magyar Filmhéten bemutatkozott 121 film közül a legjobb dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs film, tévéjáték, valamint kísérleti- és kisjátékfilmnek járó díjakat. Novák Emil zsűritagként jelen volt a Gaál István Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, fényképész, operatőrre emlékező Lakiteleki Filmszemlén, melyre krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint a „Híradó tudósítás az Internetre” kategóriákban lehetett nevezni. Az akadémia elnöke részt vett továbbá a 2015. október 16-án megrendezett Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon a film – közönség – közösség témával foglalkozó kerekasztal beszélgetésen is.

2015. november 25-én a Magyar Filmakadémia Mozgóképoktatás Konferenciát szervezett a budapesti Vigadóban, amelyen magyarországi és határon túli iskolák is részt vettek. A rendezvény célja az európai és nemzeti filmgyártások és filmművészeti irányok erősítése, jövőjük összehangolása volt.

A Magyar Filmakadémia a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával 2016. március 1. és 6. között rendezi meg a 2. Magyar Filmhetet a Cinema City MOM Parkban, amelynek előkészítése 2015 decembere óta folynak. A szervezők hat kategóriában várták filmelőállítók vagy filmes alkotók regisztrációját. A 2. Magyar Filmhétre összesen 251 filmet neveztek, melyek közül 19 nagyjátékfilm, 13 TV-játékfilm, 76 dokumentumfilm, 34 ismeretterjesztő film, 72 kisjátékfilm és 37 animációs film. A hivatalos versenylistát 2016. február 1-én hirdetik ki, a díjátadó március 6-án lesz.