VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál - Workshop 2015. November 11-14 /// CEU MEDIA LAB /// OSA Archivum

2015-ben a Verzio DocLab az európai menekültválságra fókuszál. Minden egyes archoz név és történet tartozik, ám ezek a mostani áradatban többnyire elsikkadnak. Azt szeretnénk, ha a DocLab résztvevői ezeket az arcokat, hangokat, történeteket mesélnék el, és úgy mutatnák meg a háború és pusztulás elől menekülő embereket, mint embertársainkat.

A résztvevők rövid filmeket fognak készíteni egy-egy személyről vagy családról. Szólhat a film egy helyszínről, helyzetről vagy a fogadók menekültekhez való hozzáállásról is. E portrék vagy rövid videók legyenek személyes állásfoglalások, amelyek megértésre és cselekvésre szólítanak fel. Nincs semmilyen formai megkötés, de a pályázó végezzen a témában valós eseteket feldolgozó alapos kutatást. Lehet kísérleti munkával is jelentkezni, de homlokterében az egyén és a hatni akarás álljon. A résztvevők már leforgatott videórészlettel jöjjenek, és a workshopon kapnak szakmai segítséget a vágáshoz és a narratív struktúra kialakításához. A végeredményt (vagy részleteket egy folyamatban lévő munkából) a fesztivál utolsó napján mutatjuk be, illetve tesszük on-line elérhetővé. Célunk a probléma tudatosítása és a menekültekkel szembeni attitűd megváltoztatása.

A workshopra filmeseket és a dokumentumfilm és az emberi jogok iránt érdeklődő egyetemi hallgatókat várunk. Alapvető filmes tapasztalat szükséges. Kérjük, küldje el a projekt rövid leírását és szakmai életrajzát a info@verzio.org e-mail címre október 25-ig.

Tutorok

Moniek Wester Keegstra független (webes) dokumentumfilmes, vágó, interjú-tréner és filmcoach. Több NGO-val is dolgozott, mint pl. az Orvosok Határok Nélkül, Oxfam Novib és az Amnesty International. Az Amnesty International-lel közösen gyártott Gaza, Gabbers, Graffity c. filmjét jelölték a Prix d’Europe-ra. 99 rövid portréfilmjével a Hollandiában menedékjogot kérő migránsokról Moniek egyike a ‘26000 Faces’ nevű online platform létrehozóinak, ezen kívül társszerzője a ‘Lifeboat Project’ című online sorozatnak.

Gellér-Varga Zsuzsanna a kaliforniai Berkeley egyetemen tanult dokumentumfilmezést Fulbright ösztöndíjjal. Macbeth munka után (2000) c. filmjével több amerikai filmfesztiválon díjat nyert, és a filmet televízióban is bemutatták. Videóújságíróként dolgozott a New York Times Television-nek, később dokumentumfilmeket forgatott (Szomszédok voltak, 2005, Zsinagógát vegyenek!, 2007, és Apacsavar, 2009), amelyeket több országban is vetítettek. Jelenleg DLA hallgató a budapesti Színház- és Filművészeti Egyetemen és a DocNomads programban dokumentumfilmes etikát tanít.

Ursula Ambach filmrendező és vágó. Kommunikációt tanult a würzburgi egyetemen és a Bond University filmszakán Ausztráliában. Rendezés- és projektfejlesztés diplomát szerzett a bolzanói Zelig Filmiskolában. Szerzőként és vágóként dolgozik Münchenben a Bayerischer Rundfunk köztévénél és az ARD/BR külföldi stúdióiban Rómában, Athénben és Tel-Avivban. Dramaturgiát és vágást tanít Göttingenben, Würzburgban és Münchenben.

Forrás: Verzio Film Festival